Komisjon toetas roheliste rahvahääletuse ideed

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Tallinna linnavalitsuse korraldatud haldusreformi rahvahääletusest.
Hetk Tallinna linnavalitsuse korraldatud haldusreformi rahvahääletusest. Foto: Mihkel Maripuu

Põhiseaduskomisjon saatis riigikogu istungile roheliste algatatud kohaliku rahvahääletuse eelnõu, mille eesmärgiks on võimaldada elanikel läbi rahvahääletuse esitada kohalikule võimule eelnõusid ja panna volikogu otsustele vetosid.

Valla-, linnavolikogu või -linnavalitsuse õigusakte kohalikule rahvahääletusele panna lubav eelnõu jõuab riigikogu saali 29. septembril ning põhiseaduskomisjon toetas täna selle esimese lugemise lõpetamist, teatas riigikogu pressitalitus.

«Põhiseaduskomisjon toetas põhimõtteliselt vahetu demokraatia kaudu valla- või linnaelanikel oma kodukohatunde suurendamise põhimõtet, kuid leidis eelnõus mitmeid küsitavusi,» märkis põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde. «Seda eelkõige seoses põhiseadusega, mis lubab praegu rahvahääletusele panna vaid seaduseelnõusid või muid riigielu küsimusi.»

Linde lisas, et eelnõu jätab ebaselgeks, kas rahvahääletusele võib panna absoluutselt kõiki kohaliku omavalitsuse õigusakte või mitte, ja kui suur peaks olema hääletajate osalusprotsent rahvahääletusel, et see peegeldaks õigesti kohalike elanike arvamust.

«Seetõttu pidas komisjon vajalikuks küsida eelnõu kohta arvamust nii õiguskantslerilt, valimiskomisjoni esindajalt kui ka teistelt asjatundjatelt,» sõnas ta.

Algataja selgituse kohaselt on eelnõu eesmärk sätestada kohalik rahvaalgatus nii kehtivate õigusaktide tühistamiseks kui ka uute algatuste seadustamiseks, võttes eeskujus Šveitsis ja ka Saksamaal kujunenud praktika. Algataja kinnitusel peaks kohalik rahvahääletus tegelema ainult kohalike asjadega ja mitte riigi pädevusse kuuluvate küsimustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles