Tartu noored hääletavad koolis

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal käis varivalimiste projektijuht Kaisa Üksik Miina Härma gümnaasiumis, et direktoriga 5.–8. oktoobrini toimuvate valimiste üksikasjad paika panna.
Eile pärastlõunal käis varivalimiste projektijuht Kaisa Üksik Miina Härma gümnaasiumis, et direktoriga 5.–8. oktoobrini toimuvate valimiste üksikasjad paika panna. Foto: Sille Annuk

Soome eeskujul korraldatakse sellel sügisel enne omavalitsuste valimisi noorte varivalimised, mille eesmärk on kutsuda noori ühiskonnas aktiivsemalt osalema.


Eelmisel nädalal sai Eesti Noorteühenduste Liidu korraldatud juhtprojekt aga suure tagasilöögi: Tallinna abilinnapea kutsus koolijuhtidele saadetud kirjas üles üritusel osalemise üle järele mõtlema ning selle peale keeldusid paljud koolid oma ruumides valimisi korraldamast.

Nii on Tallinnas otsustatud varivalimised viia läbi hoopis kaubanduskeskustes. Tartu Noortevolikogu esimehe Marleen Pedjasaare sõnul Tartus aga probleeme pole olnud ning kool on just kõige loomulikum koht, kus sellist ettevõtmist läbi viia, sest nii pole noortel hääletamiseks vaja kuhugi eraldi  minna.

Puhtad valimised


Miina Härma gümnaasiumi direktori Ene Tannbergi sõnul on üritus teatud tingimustel väga teretulnud. «See on kodanikuühiskonna üks tunnus, kui inimesed osalevad ühiskonna otsustusprotsessides ja eks need valimised on üks selline viis,» arvas Tann­­berg, kes kandideerib ise pärisvalimistel Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirja.

Tingimuseks on see, et valimiste korraldus peab olema rangelt erapooletu ning kedagi eelistada ei tohi. Oma jah-sõna on Härma kool juba andnud.

Varivalimiste projektijuhi ja Tartu Noortevolikogu liikme Kaisa Üksiku sõnul ei ole vaja muretseda selle pärast, et erakonnad varivalimisi kuidagi mõjutaksid.

«Tartu Noortevolikogu ja ka Eesti Noorteühenduste Liit on mõlemad apoliitilised.

Noortevolikogu ülesehitus on selline, et igast noorteerakonnast on kaks esindajat, seega kümme on poliitilise taustaga, aga ülejäänud seitseteist apoliitilised,» rääkis Üksik.

Ka rahaliselt ei ole valimised erakondadega seotud, raha tuleb linnavalitsustelt ning noorteorganisatsioonidelt.

Enamik osaleb


Karlova gümnaasiumi direktor Undel Kokk rääkis, et nende kool oli juba kindel osaleja, kuid õpetaja, kes valimisi kohapeal korraldama pidi, sattus autoavariisse. Kuna ettevõtmine on üsna mahukas, ei saanud seda koormat ka ühegi teise õpetaja õlgadele laduda.

Ka Tamme gümnaasium on ära öelnud just vaba inimese puudumise pärast. Umbes pooled Tartu koolid olid eilseks andnud oma kindla jah-sõna, ülejäänute osalus peaks olema selge tänaseks.

Varivalimised
• 5.–8. oktoobril Tallinnas ja Tartus, kus saavad osaleda noored 14. aastast.
• Eeskuju korraldamiseks tuleb Soomest.
• Tulemused ei kajastu amet­­likes valimistulemustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles