Euroopas jätkav Kallas: luua võiks voliniku määramise protseduuri

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Liis Treimann

Võimuliit kinnitab ülehomme eurovolinik Siim Kallase jätkamise, kuna Isamaa ja Res Publica Liit andis Kallasele oma jah-sõna. Kallas ise soovitab luua tulevikuks selge voliniku määramise reeglistiku.





Juba mitu kuud poliitringkonnas vindunud küsimus, kas IRL ikka toetab Reformierakonna kandidaadi Siim Kallase jätkamist eurovolinikuna, sai eile õhtul vastuse. IRL teatas pärast Kallasega kohtumist ning küsimuse arutamist eestseisuses, et Kallas võiks eurovolinikuna edasi töötada. Samuti leidis IRL, et oma senisel ametipostil ehk Euroopa Kontrollikoja liikmena võiks jätkata Kersti Kaljulaid. Sellega lahenes vähemusvalitsuse kahe partneri vahel paksu verd tekitanud olukord.

Kallas võttis uudist ja õnnesoove rahulikult, kuigi ei pidanud senist venima jäänud otsustusprotsessi kõige mõistlikumaks.

Eilsel Reformierakonna ja IRLi fraktsiooni ühiskoosolekul, kus viibis ka Marek Strandberg roheliste erakonnast, vastas Kallas tunni jooksul IRLi fraktsiooniliikmete küsimustele. «Mulle meeldib arukatele ja sisukatele küsimustele vastata ning seepärast oli kogu protseduur äärmiselt vastuvõetav,» ütles Kallas Postimehele. «Aga tulevikule mõeldes võiks voliniku määramise reeglid täpsemalt paika panna, et kõike paremini korraldada, sest praeguse venitamise tõttu ei suutnud Eesti riik otsust protseduuriliselt õigel ajal langetada.»

IRLi esimees Mart Laar jäi rahule sellega, et tänu nende soovile viia läbi avalik arutelu ei pandud Euroopa Komisjoni saadetavat Eesti esindust paika kabinetivaikuses. «Ja oleme ka rahul, et komisjoni administratiivülema koht pole Eestile unistuste tipp ja et Kallas lubas taotleda esimeses järjekorras siseturu- või konkurentsivoliniku kohta,» tõdes Laar.

«Eesti ees on hetkel teisi tähtsaid küsimusi, mida lahendada, nagu näiteks tuleva aasta eelarve koostamine ning Eesti väljaviimine majanduskriisist,» ütles Laar, kelle sõnul tuleks poliitiline heitlus valitsuses kasuks ainult jõududele, kes Eesti asemel lähtuvad mõne teise riigi huvidest.

Homme hääletatakse Euroopa Parlamendis senise komisjoni presidendi José Manuel Barroso ametis jätkamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles