Saar: Teder hülgas täna demokraatia

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraadist riigikogu liikme Indrek Saare sõnul hülgas õiguskantsler Indrek Teder politsei peadirektori Raivo Küüdi hukkamõistuta jättes demokraatia aluspõhimõtted.


«Vallajuhid, linnapead, nii avaliku kui erasektori asutuste juhid annavad neist ühel või teisel moel sõltuvatele inimestele suuniseid, kuidas ja kas üldse nad võivad kandideerida kohalikku volikokku,» laiendas Saar riigikogu ees Küüdi kirjast alguse saanud teemat.

«See on jõhker demokraatia aluspõhimõtete rikkumine, aga millegipärast on see avalik saladus. Me kõik oleme kuulnud ja teame, et sellised asjad toimuvad, aga avalikus ruumis valitseb vaikus,» väitis Saar.

«Kui me tahame edasi kesta vaba ja demokraatliku riigina, peab see vaikus lõppema ja ühiskond selgelt ning kategooriliselt inimeste jõupositsioonilt hirmutamise hukka mõistma,» rääkis Saar pärast Tederi ettekande kuulamist.

«Raskel ajal ei tohi hüljata demokraatia aluspõhimõtteid! Mul on väga kurb, et täna tegi seda õiguskantsler.»

Teder ei mõistnud nimelt täna hukka politsei peadirektori Raivo Küüdi otsust saata politseinikele parteide nimekirjades ja valimisliitudes kandideerimist tauniv kiri. Ta tugines seda tehes eelkõige Küüdi hiljem meedias toodud selgitustele.

Saare hinnangul ütles Teder, et tegemist on JOKK-olukorraga - ähvardust nagu ei olnudki.

Ta leidis, et ebakindlatel ja segastel aegadel kasvav ihalus kõva käe järele on küll inimlikult mõistetav, aga kui me tahame edasi kesta demokraatliku riigina, ei tohi me sellele mingil juhul järele anda.

«Me räägime vaid ühe inimese, politsei peadirektori Raivo Küüdi kirjast oma alluvatele, kuid see on märgiline akt, mille sooritas väga kõrgel ühiskondlikul positsioonil olev inimene ja juhtis sellega tähelepanu, et midagi hakkab ühiskonnas lootuselt kiiva kiskuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles