Teder: Küüt tohtis politseinikele kandideerimiskirja saata

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Õiguskantsler Indrek Teder ei mõistnud hukka politsei peadirektori Raivo Küüdi otsust saata politseinikele parteide nimekirjades ja valimisliitudes kandideerimist tauniv kiri, tuginedes eelkõige Küüdi hiljem meedias toodud selgitustele.


Teder ütles täna riigikogu ees arupärimisele vastates, et Küüdi kirjale järgnenud hilisematest selgitustest võib järeldada, et politsei juhtkonna eesmärk ei olnud keelata politseiametnikul erakonna või valimisliidu nimekirjas kandideerida. «Seega ei pea ma ka politseipeadirektori avaldusi õigusvastaseks,» lisas Teder.

«Pean heaks lahenduseks, et politseipeadirektor hiljem rõhutas, et varasema pöördumise näol oli tegemist soovitusega ning et selle mittejärgimine ei too politseiametniku jaoks kaasa mingeid teenistuslikke tagajärgi.»

Politseinikud said augusti lõpus Küüdilt kirja, kus neile loeti sõnad peale mitte kandideerida kohalikel valimistel erakondade või valimisliitude nimekirjas.

Küüt ütles pärast kirja avalikuks tulekut Postimees.ee'le, et neil ei ole kavas piirata ühegi politseiametniku kui kodaniku põhiõigust olla valitud.

Ta lisas, et kui politseiametnik ikkagi otsustab erakonna või valimisliidu nimekirjas kandideerida, siis on see tema põhiseaduslik õigus ja selle soovituse mittejärgimine ei too tema jaoks kaasa mingeid teenistuslikke tagajärgi.

Tederile arupärimise esitanud riigikogu liikmed Indrek Saar (sotsiaaldemokraadid), Karel Rüütli (Rahvaliit) ja Ain Seppik (Keskerakond) küsisid õiguskantslerilt arupärimises, kas politseipeadirektoril on kohane saata oma alluvatele suuniseid, millega üritatakse piirata nende seadusest tulenevat kandideerimisvabadust.

Teiseks taheti teada, kas administratiivsete meetodite kasutamine kodanike valimisõiguse kasutamise mõjutamiseks on kohane demokraatlikele ühiskondadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles