Ergma kritiseeris tulumaksu tõstmise ideed

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Riigikogu sügishooaja avakõnes kritiseeris parlamendi spiiker Ene Ergma tulumaksu tõstmise ideed kui ohtu Eesti majanduse kriisist välja toomisele.


«On võimatu saavutada tasakaalu, muutes süsteemi üksikuid parameetreid, nagu näiteks hüppeline tulumaksu tõus,» rääkis riigikogu esimees.

«Tänases olukorras teeks selline maksutõus hoopis raskemaks meie tööturu elavdamise - töökoha maksumuse kasv raskendab nii vanade kui uute ettevõtete toimetulekut.»

Tema sõnul on riigikogu liikmete kohustus vähendada riigis tööpuudust. «Kui tööandjaid ei ole, siis ei ole ka töörahvast, on vaid rahvas, kellel ei ole tööd. Rasketel aegadel tuleb toetada, mitte täiendava koormusega kammitseda inimesi, kes on valmis võtma enda peale riski luua töökohti ja edendada ettevõtlust. »

Tema sõnul tuleb hoida valitsussektori eelarve puudujääk 3 protsendist väiksem mitte ainult eurorahale ülemineku ootuses, vaid ka ohust, et muidu sekkub Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) meie riigi asjadesse.

«Kui vajalikke otsuseid ei tee meie, siis on suur tõenäosus, et seda teeb IMF meie eest.»

Peaminister on kinnitanud, et Eesti liitub eurotsooniga 2011. aastaks. «Kui eesmärk jääb saavutamata, pole tegemist mitte ainult peaministri isikliku poliitilise vastutusega, vaid tagasilöögiga meile kõigile. Seetõttu kutsun ma kõiki erakondi üles mitte üksnes kritiseerima, vaid pakkuma ja toetama lahendusi, kuidas Maastrichti kriteeriumeid täita. Ettevõtjad on poliitikutele ettepanekud esitanud, aeg on poliitikutel neile vastata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles