«Keskpäevatund»: Savisaare ja Grõzlovi avaldus kui propagandatrikk

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Grõzlov
Boriss Grõzlov Foto: SCANPIX

Tänases «Keskpäevatunnis» osalenud ajakirjanike sõnul oli Savisaare ja Grõzlovi väidetava ühisavalduse puhul tegemist propagandatrikiga, mis oli suunatud peamiselt Savisaare venekeelsetele valijatele.

«Mulle tundub, et see oli klassikaline Vene desinformatsiooni stiili tehtud üritus, kuidas anda Lasnamäe venekeelsetele elanikele märku selle kohta, et Savisaare loosung «No pasaran» on õige ja õiglane ehk anda neile sõnum, et Savisaar ei lase fašismi läbi,» arutles ajakirjanik Priit Hõbemägi tänases Kuku raadio «Keskpäevatunnis».

Vene valijate häälte püüdmine

Tema sõnul kajastas Pervõi Baltiiski Kanal, mida vene elanikkond vaatab, ainult seda, et Tallinna linnapea ja Venemaa riigiduuma esimees Boriss Grõzlov on koos ja mõistavad fašismi hukka ega lase ajalugu ümber kirjutada.

«Sõnum on sellega kohale viidud ja see on esimene sõnum, mis on alati kõige tugevam ja jääb meelde,» toonitas ajakirjanik. Hilisem arutelu, milline see avaldus tegelikult oli ja kes selle tegi, käib ainult eestikeelses meedias, mida vene valija ei jälgi.

Savisaarele tehakse liiga

Teine ajakirjanik Ainar Ruussaar lisas, et selle väidetava meediaeksitusega anti ka eestikeelsele Keskerakonna valijatele selge sõnum. Ta viitas keskerakondlase Mailis Repsi avaldusele, kelle väitel pani meedia Savisaarele sõnad suhu.

«Mis tähendab, et väga suur hulk inimesi, kes on kuulnud Keskerakonna retoorikat õukonnaajakirjandusest, ütleb - näe, jälle Eesti ajakirjandus pani sõnad suhu,» selgitas Ruussaar. «Aga tegelikult pani sõnad suhu Interfax [Vene uudisteagentuur -toim],» lisas ta.

Eile teatas Vene uudisteagentuur Interfax võimupartei Ühtne Venemaa riigiduuma fraktsiooni pressiteenistusele viidates, et Grõzlovi ja Savisaare arvates on ajaloo, sealhulgas Teise maailmasõja ajaloo ümberhindamine on lubamatu.

Riigiduuma fraktsiooni pressiteenistuse teatel leppisid Ühtse Venemaa kõrgema nõukogu esimees Grõzlov ja Keskerakonna esimees Savisaar kokku, et moodustatakse kahe partei töörühm edendamaks majanduskoostööd ja ajaloo tundmaõppimist.

Reps ja Seppik süüdistavad Eesti meediat

Moskvast tagasi  Tallinnasse jõudnud linnapea Edgar Savisaar tegi eile õhtul Raepressi vahendusel avalduse, milles väitis, et talle on sõnad suhu pandud.

«Kui Eestis on veel jäänud vähegi ausaid ajakirjanikke, siis saavad nad aru küll, et minu suhu on pandud sõnad, mis mulle ei kuulu,» teatas Savisaar.

Täna saatsid meediale oma pressiteated keskerakondlased Mailis Reps ja Ain Seppik, kes süüdistasid Eesti meediat.

«Valimiskampaania on alanud ning ettevaatust, provokatsioonidega püütakse inimesi segadusse viia. Kahetsusväärsel kombel on Vene riigiduuma esimehe Boriss Grõzlovi poolt väljendatu sokutatud linnapea Edgar Savisaare suhu,» teatas Reps.

«Võib öelda, et Edgar Savisaarele korraldati siin kodumaal väike provokatsioon. Provokaatoreid ei huvita ei majanduskoostöö ega ka piiriäärsete elanike huvid,» lisas riigikogulane.

Ain Seppik aga teatas täna, et Eesti meedia on riigile igati kasulikust kohtumisest kirjutades välja valinud ainult nn ajalooküsimuse. «Ehk teisisõnu: meedia käsitles seda kohtumist eht martlaariliku ühekülgsusega, süvenemata selle tegelikku tähendusse,» toonitas Seppik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles