Tartus soosis loosiõnn valimisliitu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese loosiümbriku, mille Tartu valimiskomisjoni liige Jaan Ainelo linnasekretärile Jüri Mölderile ulatas, sisaldas valimisliidu Initsiativa nime.
Esimese loosiümbriku, mille Tartu valimiskomisjoni liige Jaan Ainelo linnasekretärile Jüri Mölderile ulatas, sisaldas valimisliidu Initsiativa nime. Foto: Risto Mets

Täna kell 10.30 korraldas Tartu valimiskomisjon liisuheitmise, et selgitada välja kandidaatide paiknemise üldises valimisnimekirjas eelolevatel kohalikel valimistel. Õnn soosis valimisliitu Initsiativa, kuhu kuulub 12 inimest.


Raekotta kogunesid loosimist tunnistama kõigi erakondade ja valimisliitude esindajad ning linnasekretär Jüri Mölder alustas liisuheitmist protseduurireeglite tutvustamisega.

«Mäletate aegu, mil valimiskabiinidesse üles minevates nimekirjades sai esimese koha see, kes tõi oma nimekirja valimiskomisjonile kõige varem? Ja kuidas te siis juba esimese päeva hommikul ukse taga tunglesite?» meenutas Mölder varasemaid valimisi.

Nüüd loosib asetuse nimekirjas liisuheitmine. Kandidaatide numbrid algavad Tartus arvust «101» ning kuna kandidaate on kokku 363, siis jääb viimase Tartu kandidaadi numbriks 463, kes on ka juba teada, selgitas Mölder. Nimelt saab selle koha üksikkandidaat Lembit Langell.

Üksikkandidaat Edgari Treier loobus kandideerimast. Miks ta loobus, ei osanud Mölder öelda ning täpsustas, et kandidaadil puudub kohustus oma loobumist kuidagi põhjendada.

Seejärel saadeti valimiskomisjoni liige Jaan Ainelo ruumist välja, kuna tema oli pärast see, kes järjekorra loosis. Paigalejäänud komisjoniliikmed asusid aga valimisliitude ja erakondade nimesid ümbrikutesse peitma.

See tehtud, kutsuti saali tagasi Ainelo, kes tõstis esimesena laualt teiste ümbrike seast ühe, mis sisaldas valimisliidu Initsiativa nime. Hästi läks ka erakonnal Eestimaa Rohelised, kelle nimi tuli välja teisest ümbrikust. Üksteise järel loosisid Ainelo ja Mölder välja valimistele minevad järgnevad poliitilised jõud. Viimasena jäi lauale Keskerakonna ümbrik.

Loosimine läbi, alustas valimiskomisjon kandidaatide sisestamist vabariigi valimiskomisjoni infosüsteemi. «Kui infosüsteem korralikult töötab, on reede lõunaks kõikidel kandidaatidel ka numbrid,» lootis Mölder.

Valimised toimuvad 18. oktoobril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles