Mehed aitavad hoida IRLi populaarsust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Viimaste kuude arvamusküsitlused näitavad Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) populaarsuse kasvu eelkõige meeste hulgas ja langust naisvalijate seas.


Kui võtta riigikogu valimistel osaleda tohtivad mehed, siis neist toetab IRLi 13 protsenti, ja kui naised, siis neist 8 protsenti, selgub augustikuisest Turu-uuringute ASi küsitlusest.

Kohalike omavalitsuste volikogude (KOV) valijaskonnas olevate meeste seas on vastav näitaja 10 ja naiste seas 6 protsenti.

Kahe valimi erinevusi tekitab peamiselt see, et kohalikel valimistel tohib osaleda enamik mittekodanikke, samuti asjaolu, et kohalikus poliitikas võib valija eelistada teist erakonda kui riiklikul tasemel.

Taolist trendi kinnitavad ka eelmised Postimehe tellitud ja Turu-Uuringute ASi koostatud küsitlused - maist ja juunist.

Mais toetas meessoost riigikogu-valijatest IRLi 14, naissoost 10 protsenti, KOV-valijate lõikes olid vastavad näitajad 12 ja 9 protsenti.

Juunis olid numbrid riigikogu puhul 11 ja 9 ning kohalike volikogude puhul 9 ja 8 protsenti.

Juunikuises küsimuses eelistuste kohta europarlamendi valimistel oli meeste seas IRLi toetus 15 ning naiste seas 10 protsenti.

2009. aasta varasematel kuudel taolist toetuse lahknemist sugude lõikes välja tuua ei saa, kui mitte arvestada jaanuarikuist üheprotsendist erinevust.

Tartu Ülikooli politoloogi Rein Toomla sõnul aitab selgitada IRLi menu meeste seas rahvusluse kui sageli selle erakonnaga seostatava ideoloogia iseloom.

«Rahvuslus kui mõtteviis sobib meestele natuke paremini kui naistele. Naistele on olulised näiteks perekond, kodu ja muud sellised väärtused.»

Samas võivad Toomla sõnul ka ideoloogia ja kodu olla omavahel vabalt seotud, mistõttu üks-ühest seost välja tuua ei tasuks.

Politoloogi väitel on sageli seotud ka rahvuslus ja karmikäelisus.

Toomla sõnul ei tasu tingimata otsida taolise erinevuse tagant mõnd konkreetset sündmust, mis võis tõsta IRLi populaarsust meeste seas ning kahandada naiste hulgas - pigem võib see olla pikemaajaliste protsesside tagajärg.

«Mina ei usu seda, et rahvuslus on konkreetsete sündmusega seotud. Loomulikult võib tuua näiteid - Balti kett, võidusammas, pronksmehe kõrvaldamine, aga meil ei ole mingit garantiid, kas see mõjutab IRLi meessoost valijaid.»

Toomla väitel tuleb arvestada, et küsitluse veapiir on üsna suur, mistõttu võib tegelik meeste ja naiste eelistuste vahe olla väiksem.

Turu-uuringute ASi küsimusele «Kui kohalike omavalitsuste volikogude valimised toimuksid järgmisel pühapäeval, siis millise erakonna poolt te hääletaksite?» vastas 935 küsitletut, nende seas 435 meest ja 500 naist.

Sarnasele küsimusele riigikogu valimiste kohta vastas 836 inimest, kellest mehi oli 381 ja naisi 456.

Teiste erakondade toetusprotsent on reeglina meeste seas veidi väiksem kui naiste seas või ei ole võimalik läbivat trendi välja joonistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles