«Foorum»: valimiskampaania ei anna infot

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna  valimisreklaamid kohalike valimiste eel Tallinna kaubamaja juures.
Keskerakonna valimisreklaamid kohalike valimiste eel Tallinna kaubamaja juures. Foto: Peeter Langovits

ETV poliitikasaate «Foorum» osalised leidsid, et seekordne kohalike omavalitsuste volikogude valimise kampaania ei anna kandidaatide ja erakondade reaalsete plaanide, programmide ja tegevuskavade kohta mingit infot.

Riigiõiguse spetsialist Ülle Madise nentis, et ei ole siiani poliitilist välireklaami jälgides saanud mingitki infot valimisvõidu korral ette võetavatest sammudest, pigem kujundab senine reklaam lihtsalt erakondade imagot.

Reklaami- ja imagoloogiaspetsialist Linnar Priimägi nentis, et valima minnaksegi tänapäeva maailmas rohkem usu ajel ning valimaskäimise samm ongi justkui usukinnituseks.

Propagandat uuriva Agu Uudelepa sõnul ei saagi tänapäeva Eesti erakondade valimiskampaaniad ja -programmid palju üksteisest erineda, kuna meil on kõik nn. meetme-erakonnad, mitte ideoloogilised parteid. Ning kuna meetmed probleemide lahendamiseks on üsna sarnased, siis ei saagi erinevusi palju tekkida.

Ta nentis, et Eestis on edukamad olnud erakonnad, mis ei tegele demokraatiaga, mis ei püüa valijat harida, vaid lähtuvad madamatest võtetest ja mängivad valija madalamatele tundmustele.

Ülle Madise protesteeris selle vastu, et valimistele kui demokraatlikule protsessile ongi inimesed juba käega löömas ja võtavad seda ka arvamusliidrite tasemel juba kui reklaami- ja propagandamängu, mis on sellisena justkui paratamatu ja loomulik.

«Valimiskampaanias võiks siiski rääkida asjast!» nõudis ta.

BNSi juht Anvar Samost leidis valimistulemust prognoosides, et kindel võib olla vaid selles, et Pronkssõduri äraviimine Tallinna kesklinnast toob hääli juurde Keskerakonnale.

2005. aasta kohalikel valimistel andis 70 protsenti Tallinna venekeelsetest valijatest oma hääle Keskerakonnale, seekord on see protsent kindlasti suurem, ennustas Samost.

Kui saatejuht Andres Kuusk küsis, kas ei või IRLis tekkida Mart Laari võimaliku kehva valimistulemuse korral piinlik hetk, tähenduses, et erakonna esimees on saanud kaotuse osaliseks, leidis Uudelepp, et Laari seadmine IRLi esinumbriks Tallinnas oli suuresti sundkäik, kuna Edgar Savisaare ja Jüri Pihliga ei saa linnapeakandidaatide otsestuudiosse väitlema lasta mõnda suvalist lapspoliitikut või lihtsalt teise järgu tegijat.

Valimisliitude küsimuses leidis Linnar Priimägi, et need on kui fiktiivsed grupiabielud, millesse lahutuse täpne toimumisaeg on enamvähem sisse programmeeritud. Samuti avaldas ta arvamust, et demokraatlik ühiskonnakord talle ei meeldi.

Uudelepp vaidles valimisliitude küsimuses vastu, rõhutades, et nii mõneski omavalitsuses on valimisliidud vägagi stabiilselt püsinud.

Saate telefoniküsimusele, kas inimesed lähevad 18. oktoobril valima, vastas jaatavalt 79,9 protsenti helistajatest ning küsimusele, kas inimesed eelistavad valimisliitu, vastas jaatavalt 28 protsenti helistajaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles