Rohelised protestivad turbamaardla laiendamise vastu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keressaare turbaraba.
Keressaare turbaraba. Foto: Margus Ansu

Erakonna Eestimaa Rohelised (EER) Tartu piirkond väljendas eile õhtul Vara vallavalitsuses toimunud arutelul vastuseisu Keressaare turbamaardla


laiendamise kavale.

Keskkonnamõju hindamise aruannet kommenteerinud Rohelised leidsid, et kaevandusloa taotlus ei ole põhjendatud ei majanduslikult kui keskkonnakaitseliseliselt, vahendas erakonna pressiesindaja.

Tartu soojatootmise tagamiseks on välja antud juba piisavalt turba kaevelubasid ning uute maardlate «igaks juhuks» broneerimine pole
põhjendatud. Rohelised toetusid oma kommentaarides ka riigikontrolli auditile, kus soovitati kuni aastani 2025 peatada Eestis seni kaevandamata soodele uute kaevandamislubade väljaandmine.

Tartus saab ja peab toasooja hind alanema, kuid see on saavutatav energiasäästu ja majade soojustamise läbi.

«On kummaline lugeda värskest Turbalehest Tartu linnapea juttu turbast kui keskkonnasõbralikust taastuvast loodusvarast, kui Euroopa Liit on defineerinud turba taastumatu ressursina,» ütles Roheliste Tartu piirkonna juht Peep Mardiste.

Turba puhul on tegu taastumatu loodusvaraga, mille kaevandamine ja kütteks kasutamine tulevikus paratamatult kallineb. Muuhulgas eraldub turbakaevandustest märkimisväärne kogus CO2, mis pole Eestis hetkel maksustatud. Kui uus kaevandus avatakse ilma suurema vajaduseta, siis suureneb reaalne CO2 eraldumine ja see võib tulevikus saada maksustatud Euroopa Liidu tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles