Noorpoliitikud näevad varivalimisotsuse taga Savisaare kätt

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Foto: Liis Treimann

Paremparteide noorteühenduste esimehed taunisid Tallinna linnavõimu tegevust õpilaste varivalimiste takistamisel, leides, et selle taga on linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaare karvane käsi.


«Savisaar lõi vedelaks ja otsustas oma massiga noortest üle sõita,» kommenteeris oma blogis olukorda Isamaa ja Res Publica Liidu noorteühenduse esimees Veiko Lukmann.

«Jama on selles, et Tallinna linna noortenõukogu (vaadake liikmeid ka) otsustas Edgar Savisaare isiklikul tüürimisel projekti torpedeerida, sest see polevat piisavalt hästi ette valmistatud.»

Suures osas keskerakondlastest ja linnaametnikest koosneva noortenõukogu otsusele tugines oma eilses varivalimisi edasi lükkama kutsuvas kirjas ka abilinnapea Kaia Jäppinen.

«On vastuvõetamatu ja ebademokraatlik, et Tallinn sellist algatust torpedeerib. Ilmselt kardab Keskerakond võimalikku valimistulemust ja on nördinud, et ei saa kontrollida hääletust, nagu nad seda linnaosade kaotamise hääletusel tegid,» leidis reforminoorte liider Kalle Palling.

«On täiesti jabur Edgar Savisaare poolt väita, nagu varivalimiste projekt oleks läbimõtlemata. Seda on ette valmistatud üle poole aasta ning ettevalmistusse on kogu aeg kaasatud olnud ka Keskerakonna noored.»

Lukmann ütles, et Jäppineni koolidirektoritele saadetud kirjast piisas, et kogu projekt vankuma lüüa.

«Selle ähvarduskirja väljastamine pani loomulikult dünamo tervele projektile, sest ka nendel direktoritel, kes juba asjaga nõus olid olnud, hakkasid püksid püüli sõeluma.»

ENLi pressiesindaja Meelika Jürisaare sõnul oli tänase tööpäeva lõpuks teatanud 9 kooli 24st, et nad loobuvad projektis osalemisest.

IRLi noorte liider lisas veel, et märkas juba varem Keskerakonna noorte veiderdamist varivalimistega seoses. Nimelt pidid kõikide parteide noorteühendused sõlmima valimis puudutava hea tava leppe, kuid see lükkus edasi.

«Viimane noorte keskerakondlaste veiderdamine leidis aset sel esmaspäeval, kui hea tava leppe pidulik allkirjastamine tuli edasi lükata järgmise nädala teisipäevale,» kirjutas ta. «Nimelt ei meeldinud neile see, et eestikeelsete ja venekeelsete koolide proportsioon polevat Tallinnas võrdne ja mingi häda oli neil ka Pirita majandusgümnaasiumiga.»

Tema sõnul oli veiderdamise taga tegelikult see, mis täna juhtus - projektile tõmmati vesi peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles