Noorteliit: varivalimised pole ühegi partei kampaania

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) nimetab Tallinna abilinnapea ja noortenõukogu kriitika alla sattunud õpilaste varivalimisi apoliitiliseks kodanikualgatuseks ja peab Tallinna linnavõimu sekkumist kahetsusväärseks.


ENLi juhatuse esimees Ott Heidmets teatab vastukirjas abilinnapea Kaia Jäppinenile, et projekt ei rakenda õpilasi valimisvankri ette ega kasuta neid mõnede erakondade tahte läbiviimiseks.

«Projekti eesmärk ei ole konkreetse poliitilise erakonna või maailmavaate propageerimine, vaid hoopiski üldsuse teadlikkuse tõstmine sellest, et ka alla 18-aastased noored on väga oluline huvigrupp, kellel pole küll hääleõigust valimistel, kuid kellel on oma arvamus, mida nad soovivad väljendada.»

Taunib linnavõimu käitumist

Valimisvankri ette ei rakenda õpilasi tema sõnul mitte varivalimiste projekt kui sõltumatu esindusorganisatsiooni läbiviidav algatus, vaid «kahetsusväärne Tallinna linnavõimu sekkumine kodanikualgatuse korras läbiviidava projekti kulgu, püüdes arusaamatutel põhjustel vahetult enne valimisi takistada projekti läbiviimist.»

Tema sõnul käivitub projekt paralleelselt Tartu üldhariduskoolides ning seal sujub koostöö linnavõimuga väga hästi.

Heidmetsa väitel tuleks võtta nende algatust pigem positiivse ettevõtmisena, mis hoidub poriloopimisest.

«Ajal, mil terve riigi on vallutanud konkurentide laimamisele ülesehitatud valimiskampaania, ei ole põhjust karta selle kandumist kooliseinte vahele,» märkis ta, lisades, et erakondade noortekogud on omavahel kokku leppinud, et ei tee projektiga paralleelselt kampaaniat oma erakonnale uute liikmete värbamiseks, ei jagata meeneid, ei laimata konkurente jne.

Tahvad teha just pärisvalimiste ajal

Vastuseks Jäppineni ettepanekule lükata varivalimised järgmisse aastasse, ütles Heidmets, et projekti ajastus ei ole valitud juhuslikult.

«Nagu öeldud, on eesmärgiks noorte arvamuse teadvustamine tervele ühiskonnale ning on igati loogiline, et seda tehakse samal ajal, mil üle Eesti inimesed avaldavad oma arvamust kohalike omavalitsuste tuleviku kohta,» selgitas Heidmets.

«Noorte häälel ei ole küll juriidilist jõudu, kuid selle eest teeme omalt poolt kõik, et noorte
hääl kajaks võimalikult kõvasti ning kaugele ning koputaks ehk nii mõnegi
valimisealise elaniku südametunnistusele.»

Heidmets lisas, et ENL on 50 erineva noorteühenduse katusorganisatsioonina olnud loomisest alates apoliitiline ning oma tegevustes keskendunud noorteühenduste ühisosa leidmisele, mitte vastandumisele ning erinevate noorteühenduste (sealhulgas ka poliitiliste noortekogude) tahte läbisurumisele.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen nimetab eile koolijuhtidele saadetud kirjas poliitiliselt kallutatuks vähemalt 14-aastaste õpilaste varivalimiste projekti ja kutsub koole projektis osalemist hoolikalt kaaluma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles