Tallinn nurjas tänavuse noorte varivalimiste kava

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast.
Valimiskast. Foto: Silje Annuk.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen nimetab koolidele saadetud kirjas poliitiliselt kallutatuks vähemalt 14-aastaste õpilaste varivalimiste projekti ja kutsub koole projektis osalemist hoolikalt kaaluma.


Projekti korraldaja, Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) andmetel teataski täna juba kuus kooli - vastupidiselt varasemale trendile - , et ei ole projektis osalemisest huvitatud. 

Jäppineni sõnul pole siiski tegu projektis osalemise keeluga, vaid linnapea Edgar Savisaare juhitava Tallinna noortenõukogu seisukohast teavitamisega.

«Me ei kirjutanud midagi ette. Tõepoolest sai koolidirektoritele saadetud info selle kohta, mida noortenõukogus arutati ja mis vastu võeti,» rääkis Jäppinen Vikerraadio saates Uudis+.

Jäppinen väidab kirjas, et on mures «olukorra pärast, mil meie õpilasi püütakse taas rakendada valimisvankri ette ja kasutada neid mõnede erakondade tahte läbiviimiseks.»

Viidates Tallinna noortenõukogu otsusele teatab ta, et ei kiida ENLi projekti heaks.

«Antud projekti puhul tundub, et tegu on kiirustades ja läbimõtlemata korraldatud pealiskaudse ettevõtmisega, mida mina Tallinna haridusküsimuste eest vastutava abilinnapeana ei pea õigeks ega saa niisugusel kujul toetada.»

Tema sõnul pole õigustatud ja põhjendatud plaan viia projekti läbi Tallinna koolides 5.-8. oktoobrini ning ENLi kavandatud viisil.

«Loodan, et Tallinna haridusjuhid suudavad hoida õppetöö lahus erinevate erakondade ambitsioonidest ning kaitsta oma õpilasi poliitilise tõmbetuule eest. Kutsun teid, head koolijuhid, põhjalikult ENL pakkumist analüüsima ning hoolikalt kaaluma selle korraldamise võimalikkust teie koolis.»

Jäppinen kiitis siiski kirjas õpilaste varivalimiste ideed üldiselt.

«Piisava ettevalmistuse, teavituse, professionaalsete koolitajate kaasamise ning selgelt sõnastatud eesmärkide seadmise puhul võiks selline praktiline õpe olla igati positiivne ettevõtmine,» kirjutas ta koolijuhtidele.

«Noorte kaasamine ühiskonnas toimuvatesse protsessidesse koos eakohaste selgitustega on igati positiivne, noorte arvamuse ärakuulamine ja nende ideedega arvestamine igati vajalik ning elu edasi viiv. Seetõttu teen ettepaneku viia sarnane projekt läbi tuleval õppeaastal ning kaasata sellesse kõik pealinna munitsipaalkoolid.»

Postimees.ee kirjutas augusti lõpus, et ENL käivitab oktoobris sajakonnas Tallinna ja Tartu koolis mahuka projekti, mis toob tuhanded 14-aastased ja vanemad õpilased valimiskastide juurde. 

Liidu pressijuhi Meelika Jürisaare sõnul tahetakse võimaldada noortel end riigis toimuvaga kurssi viia, anda neile varakult praktiline poliitikakogemus ja kasvatada neid nii paremaks kodanikuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles