Paljud parteilased eelistavad valdades valimisliite

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse vallas võitis 2005. aasta kohalikud valimised mäekõrguselt parteitu Kuno Erkmann, kes kolm päeva hiljem valla aastapäeval pani selga karu kostüümi ja lubas kohe uut lasteaeda ehitama hakata. Lasteaed saigi valmis ja vahepeal Rahvaliitu astunud Erkmann kandideerib taas valimisliidu nimekirja eesotsas.
Paikuse vallas võitis 2005. aasta kohalikud valimised mäekõrguselt parteitu Kuno Erkmann, kes kolm päeva hiljem valla aastapäeval pani selga karu kostüümi ja lubas kohe uut lasteaeda ehitama hakata. Lasteaed saigi valmis ja vahepeal Rahvaliitu astunud Erkmann kandideerib taas valimisliidu nimekirja eesotsas. Foto: Urmas Luik

Kuna pisemates valdades ei mängi rolli niivõrd parteipoliitika ja range käsuliin, kuivõrd end rahva silmis õigustanud persoonid ja isiklikud suhted, eelistavad parteilased erakonna nimekirjale valimisliite, kirjutab Tuuli Koch ajalehes Postimees.

Eelmistel kohalike omavalitsuste valimistel saavutas väikelinnade ja -valdade juhtide arvestuses ülekaaluka võidu Pärnumaa Paikuse vallavanem Kuno Erkmann, kes on küll Rahvaliidu liige, kuid eelistab kandideerida juba kuuendat korda hoopis valimisliidu esinumbrina.

«Inimesed usaldavad valimisliite, sest seal saavad kokku kohalikud inimesed, kes võivad kuuluda ka erinevatesse erakondadesse, kuid neil on ühine mure ja võitlustahe valla majandus-, keskkonna- või sotsiaalteemade suhtes,» põhjendas juba üle 16 aasta Paikuse vallajuhi ametit pidanud mees, kes eelmistel valimistel oleks oma häältesaagiga võinud üksi täita kuus kohta volikogus.

Erkmann tõdes, et parteilised nimekirjad jäävad väikeses kohas liiga anonüümseks. «Minul võib vallas iga inimene nööbist kinni võtta ja teatada, et lubasin teha seda või teist. Ehk ma vastutan isiklikult oma näo ja nimega selle eest, et asjad saaks tehtud,» nentis vallajuht.

Teise koha saavutas vallajuhtide võitluses eelmistel valimistel Järvamaa Albu vallavanem Kalju Kertsmik, kes on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige, kuid samuti jäänud truuks valimisliidule.

«Lihtsalt valimisliit on seni hästi hakkama saanud, inimesed usaldavad seda ja kohalikus elus tuleb tegelda kohalike asjadega, mitte ajada ranget parteipoliitikat,» selgitas Kertsmik, kel läheb vallajuhtimises juba 17. aasta.

IRL tegelikult valimisliite eriti ei soosi, kuid erakonnaliikmeid, kes valimisliidus kandideerivad, ei mõisteta ka kuidagi hukka.

Rahvaliidu aseesimehe Kajar Lemberi sõnul on praegune erakonna jaoks keeruline aeg tinginud selle, et erakonna nimekirju on neil 30 ja valimisliite, kus kandideerivad nende inimesed, 120.

Eile kell 18 kukkus aeg, milleni said kandidaadid end valimisteks üles seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles