Omavalitsusjuhid Lääne-Viru maavanema kandidaadi kohta arvamust ei avaldanud

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum ja Siim Kiisler
Einar Vallbaum ja Siim Kiisler Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Lääne-Viru Omavalitsuste Liit (VIROL) otsustas esmaspäeval maavanema kandidaadi Einar Vallbaumi kohta arvamust mitte avaldada, sest sellega niikuinii ei arvestata, ja andis vastavasisulise kirja kaasa ka regionaalminister Siim-Valmar Kiislerile.


Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler tutvustas esmaspäeval Lääne-Virumaa omavalitsusjuhtidele maavanema kandidaati Einar Vallbaumi.

"Mis tutvustamisest siin ikka rääkida saab, ilmselt tunnete kõik teda niikuinii päris hästi," arvas Kiisler ise.

Kahe kasti õllega sauna

Einar Vallbaum rääkis, et esimesed mõtted kohaliku volikogu tasandilt kõrgema poliitika poole vaadata tulid talle pähe, kui VIROLis arutati KOIT-kava rahade jagamist.

"Mina oleks pannud mehed kahe kasti õllega Lammasmäe sauna kinni, küll see raha oleks jagatud saanud," lausus Vallbaum.

Küsimusele, millised on tema plaanid maavanemaks saades, vastas Vallbaum, et mingeid punaseid jooni ta pliiatsiga kaardile tõmbama ei hakka, et paika panna, kes kellega ühinema peaks, kindlasti tuleb aga tema hinnangul senisest rohkem pöörata tähelepanu ettevõtlusele ja riigi maatükkide munitsipaliseerimisele.

Maavanem on Einar Vallbaumi hinnangul küll riigi esindaja maakonnas, kuid samas ka maakonna elanike esindaja riigi ees.

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler ütles, et läheb Einar Vallbaumi kandidatuuriga valitsuse ette sel neljapäeval toimuval istungil.

"Kui olen paigas, on mul kaks kuud aega ennast rahulikult asjadega kurssi viia," sõnas Vallbaum, viidates kohalikele valimistele, mis poliitikute aja endale nõuavad. "Pärast valimisi vaatame koos omavalitsusjuhtidega, mis on hästi ja mis väga hästi tehtud ja kus midagi muuta tuleks," lubas ta.

Poeg jätkab isa tööd

Kui Einar Vallbaumile tehti pakkumine maavanemaks pürgida, pidas ta nõu päris paljude inimestega. "Pea kõik ütlesid, et võta koht vastu, see andis kõvasti julgust," lausus mees.

Tema ametiaeg Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni presidendina lõpeb kevadel, oma sõnul ei oleks ta seal niikuinii jätkanud. "Sain oma ideed ellu viidud," kommenteeris Vallbaum.

Lajoses on isa tööd valmis jätkama poeg. "Isa jaoks on see väge hea tunne, kui poeg äri üle võtab," ütles Einar Vallbaum.

VIROL ei pidanud õigeks asuda maavanema kandidaadi sobivuse üle hääletama ega muul viisil tema sobivuse kohta arvamust avaldama.

"On esinenud juhtumeid, kus vabariigi valitsuse lõppotsust ei ole mõjutanud kohalike omavalitsuste esindajate arvamus. Sellest tulenevalt on hääletuse läbiviimine kujunenud formaalseks protseduurireeglite järgimiseks," seisab kirjas, mille VIROL valitsusele saatis. Samas teatas VIROL, et ei poolda riigiametnike politiseerimist. Küll sooviti aga Einar Vallbaumile jõudu ja jaksu uues ametis.

Siim-Valmar Kiisler ütles, et seaduse kohaselt esitab maavanema kandidaadi valitsusele regiuonaalminister, olles ära kuulanud maakonna omavalitsuste üldkoosoleku arvamuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles