Ekspert: Kallas ei pääse nüüdki dollariafäärist

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Euroopa Parlament võib Siim Kallase taas 10 miljoni dollari afääri tõttu pihtide vahele võtta, kui ta peaks eurovolinikuks kandideerima, ütles Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete lektor Viljar Veebel Kuku raadiole antud intervjuus.


Siim Kallase jätkamisel võib takistuseks saada uus Euroopa Parlament. Nimelt peavad kõik komisjoni presidendi kinnitatud kandidaadid läbima küsitluse parlamendis ja Veebel tuletas meelde, et eelmisel korral oli Kallas minevikus toimunud rahaliste affääride kahtlustuste tõttu tugeva surve all ja parlament kinnitas ta ametisse üsna napilt.

Vahepeal on aga ilmunud veel uusi materjale, mis Kallase nn 10 miljoni dollari afääri kajastavad.

Lektor avaldas arvamust, et lähiajal võib üles kerkida hoopis Hendrik Hololei võimalik kandideerimine. Hololei on praegu Siim Kallase kabinetiülem.

Veebel märkis, et välisminister Urmas Paeti arvamus, et Eesti peab oma kandidaadi kiiresti esitama, et saada parem positsioon, ei pea paika, sest komisjoni president langetab otsuse alles siis, kui kõik riigid on oma kandidaadid esitanud.

IRLi ettepanek apoliitilisest kandidaadist on Veebeli sõnul kahtane, sest volinik peab siiski hakkama tegelema poliitikaga.

Endisele õiguskantslerile Allar Jõksile võib tema hinnagul probleemiks saada just see, et Jõks ei ole viimasel ajal euroliidu valdkondadega tegelenud.

Igal liikmesriigil on õigus esitada Euroopa Komisjoni presidendile oma kandidaat või mitu kandidaati. Komisjoni juht otsustab, milline kandidaat kinnitada ja milline valdkond talle anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles