Rahvaliit: omavalitsustele tuleb hüvitada maksutõusust põhjustatud lisakulud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliidu õhupall.
Rahvaliidu õhupall. Foto: Margus Ansu

Käibemaksumäära tõstmisega seotud seadus võimaldab rahanduskomisjoni aseesimehe Tarmo Männi hinnangul ettevõtjatele kiirest maksutõusust põhjustatud lisakulude hüvitamist, kuid jätab omavalitsustele tekitatud kahjud korvamata, Männi sõnul on ka kohalikele omavalitsustele vaja kompenseerida need täiendavad kulud, mille põhjustas käibemaksumäära tõus.

«Siinkohal jääb selguseta, mis saab enne 1. juulit sõlmitud lepingutest ja kes kannab käibemaksu tõusust põhjustatud lisakulud,» vahendas Rahvaliidu pressiesindaja Männi sõnu.

Rahvaliidu fraktsioon esitas muudatusettepaneku, mille kohaselt tuleb vastavalt valla- ja linnaeelarve seadusele hüvitada omavalitsustele käibemaksu tõusust põhjustatud lisakulud. Täiendavate kulutuste maht võib ulatuda kuni 200 miljoni kroonini.

«Valitsus ei saa pärast omavalitsuste eelarve vastuvõtmist lisada neile täiendavaid kohustusi. Kahjuks koalitsioon ei pidanud vajalikuks seda
muudatusettepanekut toetada,» selgitas Mänd.

Männi sõnul tuleb kompenseerida käibemaksu tõusust tingitud kahjud ka mitte-käibemaksukohustuslastest eurotoetuste saajatele, nagu näiteks FIEd, mittetulundusühingud, sihtasutused ja kohalikud omavalitused.

«Käibemaksu määra tõstmise tagajärjel suurenes struktuurfondi toetuste omaosaluse protsent ca 1,7 protsenti,» märkis Mänd.

Rahvaliidu fraktsiooni vastavasisuline muudatusettepanek leidis rahanduskomisjoni toetuse, mille tulemusel pöördutakse rahandusministri poole palvega vastavate meetmete välja töötamiseks ja nende esitamiseks rahanduskomisjonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles