Sepp: Keskerakonna ettepanek on põhiseadusega kooskõlas

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp
Evelyn Sepp Foto: Meelis Tomson

Riigikogu põhiseaduskomisjoni keskerakondlasest liige Evelyn Sepp kinnitas, et Keskerakonna välja käidud rahvahääletuse ettepanek on põhiseadusega kooskõlas.

«Keskerakond rahustab nii Rahvaliitu, Rohelisi kui ka Reformierakonda, sest rahvahääletuse korraldamine riigikogu jätkamise või mittejätkamise sidumiseks sisuliselt usaldusküsimusega ei ole kindlasti vastuolus põhiseadusega,» kommenteeris Evelyn Sepp. «Nimetatud sätted, millele murelikud kolleegid viitavad toovad kohustuslikus korras kaasa riigikogu laiali mineku põhjusel, et tegu on pikaajalise ametliku teovõimetusega. Tegemist ei ole aga kindlasti ammendava põhjuste
loeteluga, mis võimaldaks riigikogul end ise sisuliselt laiali saata, kui ta on end ammendanud.»

Sepa sõnul reguleerib seadus küsimused, mida ei saa panna otsustamiseks rahvahääletusele - nendeks on nii välislepingud, riigikaitse, maksude kui põhiseaduse enda muutmisega seotud, kuid muus osas on tegemist riigikogu enda otsusega, millise küsimuse või seaduseelnõu ta rahvahääletusele viib ja seega ka usaldusküsimusega sisuliselt seob.

«Nii ei ole põhiseaduse vastane ka riiklikult olulise küsimusena paluda rahval otsustada, kas ta kinnitab riigikogu mandaadi korraliste valimisteni 2011.aasta märtsis või siis möönab vajadust seda kiiremas korras uuendada järgmiseks nelja-aastaseks täisvalitsemisperioodiks,» lisas ta.

Keskerakonna arvates oleks see kiireim, odavaim ja ausaim viis pikaajalisema mõjuga uute ja oluliste otsuste tegemiseks, «sest need vajavad paratamatult tugevat enamusvalitsust ja seega ka uut valitsusprogrammi ning selge vastutuse võtmist selle elluviimise eest».

«Tegelikult taandubki tänase poliitilise agoonia pikendamise õigustamine selge poliitilise vastutuse vältimisele tehtud või tegemata otsuste eest ja võimaldaks venitada valimiskampaania lihtsalt kuni märtsini 2011,» märkis Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles