Keskerakond tahab erakorralisi valimisi veebruaris

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimisreklaamid on sageli vaidlusi tekitanud
Keskerakonna valimisreklaamid on sageli vaidlusi tekitanud Foto: Ants Liigus / Pänu Postimees.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon algatas täna otsuse eelnõu rahvahääletuse korraldamiseks, et viia läbi riigikogu erakorralised valimised 7. veebruaril 2010. aastal.

Eelnõu algatajad peavad oluliseks rahvahääletuse korraldamist selleks, et uuendada erakorraliselt riigikogu mandaati uueks nelja-aastaseks perioodiks, teatas Keskerakond.

«Eelnõu on ajendatud asjaolust, et riigikogu ja Eesti Vabariigi valitsus on ammendanud oma poliitilise mandaadi ning nii pole enam pikemat aega olnud võimalik ka Eestile vajalike otsuste tegemine,» ütles keskerakondlasest riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp.

Sepp märkis, et eelnõu kohaselt toimuks valimised ligi aastapäevad varasemalt ja see oleks Eestile võidetud aeg selleks, et riigi ja rahva kestmiseks vajalikud otsused saaks tehtud õigeaegselt ning et vastutus nende otsuste tegemise eest oleks selge.

«Eelnõu algatajana oleme veendunud, et usk paremasse homsesse on küll kiiduväärne iga üksikisiku puhul, kuid riigi eesotsas olijatel peab peale usu olema ka nii visioon kui poliitiline võimekus seda ellu viia,» lausus Sepp.

«Eesti oludes on selleks aga vaja uut tugevat enamusvalitsust - seega siis nii uut poliitilist mandaati kui muidugi konstruktiivset koostöösoovi oma valitsuspartneritega.»

Sepp ütles, et uue ja kiire stardi käivitamiseks on ainult üks demokraatlik võimalus - viia läbi rahvahääletus erakorraliste valimiste toimumise küsimuses, mis olulise riigielu küsimusena leiaks ka toetuse.

«Pea aastapäevad varem toimuvad valimised sunniks ka kõiki poliitilisi jõude kohanema Eestis reaalselt toimunud traagiliste muutuste ja uue eelarveperspektiiviga ning nii sünniks ka reaalsed võistlevad programmid Eesti kriisist välja toomiseks,» lisas ta.

«Oleme veendunud, et Vabariigi valitsus esitab veel sel aastal kolmanda riigieelarve kärpeplaani ja riigikogu menetleb selle vastutustundlikult lõpuni eeloleval sügisel,» tõdes Sepp.

«Nii oleks ka loogiline jätkata uute sammude kavandamist juba uue poliitilise mandaadi alusel selge perspektiiviga sellest - kuhu, kuidas ja kui kiiresti on Eesti ühiskond valmis edasi minema.»

Eelnõu kohaselt pannakse rahvahääletusele küsimus riigikogu erakorralistest valimistest.

Hääletamissedelile pannakse küsimus «Kas toetate Riigikogu erakorraliste valimiste korraldamist 7. veebruaril 2010. aastal?» Rahvahääletus on kavas läbi viia 17. jaanuaril 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles