Haigekassa lõikas oma eelarvest maha miljard krooni

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt Magdaleena haiglas.
Silt Magdaleena haiglas. Foto: Toomas Huik

Haigekassa nõukogu otsustas täna kärpida jaanuaris kinnitatud 13 miljardi krooni suurust eelarvet miljardi krooni võrra, kuid sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul tuleb see kokkuhoid peamiselt kevadel ja suve alguses langetatud otsustest.

Pevkur ütles, et täna mingeid uusi kärpeotsuseid ei langetatud, vaid fikseeriti haigekassa praegune rahaseis, mis arvestab juba sellega, et sotsiaalmaksu on laekunud 988 miljonit krooni vähem ning kevadel sõlmiti haiglatega väiksemaid lepingud ja suve alguses vähendati riigi kulusid haigena kodus olevatele või haiget last hooldavatele inimestele hüvitiste maksmisel.

Pevkur ütles, et haigekassa eelarve tulude poolt vähendati tänase otsusega 988 miljonit krooni ning kulude poolt 1,1 miljardit krooni.

Kulude poole suurimaks kärpeks on juba kevadel haiglatega eriarstiabi rahastamiseks sõlmitud väiksemad lepingud ning ambulatoorsete ravijärjekordade pikendamine seniselt neljalt nädalalt kuuele nädalale, mis kahandasid haigekassa kulusid 560 miljoni krooni võrra.

412 miljonit krooni kokkuhoidu andis aga kevadel võimuliidu poolt riigikogus seadustatud muudatused, millega vähendati riigi poolt haigushüvitiste maksmist. Uue korra kohaselt ei saa töötaja riigilt haigushüvitist esimese kaheksa päeva eest.

Samuti ei maksta haige lapsega kodus olevale töötajale enam 100 protsenti palgast vaid 80 protsenti ning töötaja enda haigestumise korral ei maksta enam 80 protsenti palgast vaid 70 protsenti.

Ligi 100 miljonit krooni kokkuhoidu tuleb veel vähenenud ravimihüvitise maksmise eest.

Pevkur märkis samas, et tehtud eelarvekärbe ei arvesta rahandusministeeriumi poolt värskelt avalikustatud majandusprognoosiga.

«Me eeldame seda, et peame haigekassa reserve võtma sel aastal isegi võib-olla maksimaalses ulatuses kasutusele,» lausus sotsiaalminister. «Kui puudujääk tuleb aga suurem kui reservide maksimaalne lubatud kasutamine, siis on karm tõsiasi see, et tuleb veel mingit kokkuhoidu viimases kvartalis leida.»

Pevkuri sõnul on reserve võimalik kasutada kuni 560 miljoni krooni ulatuses.

«Samas leppisime täna kokku, et haigekassa juhatus toob kahe nädala pärast nõukogu ette võimalikud ettepanekud kärpimiseks kui peaks must stsenaarium käiku minema ja puudujääk läheb suuremaks kui kasutatavad reservid,» ütles minister.

Pevkuri sõnul kavatseb ministeerium ja haigekassa jälgida sotsiaalmaksu laekumist ja kulutusi väga hoolikalt, et vajadusel kiiresti reageerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles