Keskerakond loodab Pärnu volikogus vähemalt 12 kohta

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond pidas Pärnus valimiskonverentsi.
Keskerakond pidas Pärnus valimiskonverentsi. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Esimesena avalikustas Pärnu linnavolikogu kandidaatide täisnimekirja Keskerakond, kes loodab volikogus saada vähemalt 12 kohta ja rohkem kui 3500 valija toetuse.


Keskerakonna nimekirjas on 41 inimest, kellest 18 kandideerib Pärnu linnavolikogusse esimest korda. Enamik kandidaatidest on erakonna liikmed, kuid on ka neid, kes sinna ei kuulu.



Nimekirja juhib linnapea Mart Viisitamm. Teine koht on antud „Pärnu aasta naisele 2005“, endisele Res Publica liikmele Erika Sonntakile, kolmas Sõpruse juhatajale, eelmine kord Linnakodanike nimekirjas kandideerinud Jaanus Otsale.



Peedo ja Talu kandidaatide hulgas


Esikümnesse kuuluvad veel Toivo Ninnas, Margus Tammekivi, Simmo Saar, Garri Suuk, Korolek Ehituse juhataja Kaarel Karro, Hillar Talvik ja jalgpalliklubi Vaprus treener Aleksei Galkin. Valimisnimekirja koostamist juhtinud Otsa sõnul koosneb esiots teadlikult eri organisatsioonide esindajatest.



Kõige üllatavamad inimesed nimekirjas on Pärnu Keskuse tegevjuht Indrek Peedo ja spordihalli juhataja Vambo Talu. Peedo kuulus varem Res Publicasse ja on nüüd esitanud avalduse Keskerakonda astumiseks. Talu esindas linnavalitsuses abilinnapeana Rahvaliitu ja pole Keskerakonda astumiseks soovi avaldanud.



Uute inimestena kandideerivad korteriühistu tegevjuht Anne Betker, Fein-Elast Estonia operaator Tatjana Gussarova, Estonia arst Mark Klompus, OÜ Erlandia pagaritoodete tegevjuht Karmo Konts, sõudeklubi juhataja Arvo Loorits, kalur-ettevõtja Urmas Margus, tantsurühmade juhendaja Aime Oitsalu, Sauga põhikooli majandusjuhataja Raivo Sarapu, Sauga põhikooli direktor Arvo Tali, majahoidja Valentina Vaimann, Pärnu Vanalinna kooli direktor Jaan Viertek, kinnisvarabüroo juhataja Toomas Õun ja reklaamibüroo juhataja Ranno Künnap.



Täna õhtul Pärnu kontserdimajas toimunud Keskerakonna Pärnu piirkonna valimiskonverentsil esinenud Künnapi sõnade järgi kavatseb erakond valimiste eel postkastidesse panna viis numbrit ajalehte Pärnu EDASI (kolm eesti ja kaks vene keeles), lasta raadiojaamades Elmar ja Uuno Raadio 300 reklaamklippi, jagada 10 000 pastakat, 4500 kandidaatide nägudega kaardipakki ja 7000 nelja aasta seinakalendrit. Isiklike kampaaniate käigus antakse välja enda raamat, jagatakse taskukalendreid, kruuse, šokolaade, rahakotte jms.



Kivimägi on peamine liitlane


Poliitilise ettekandega esinenud Viisitamm nägi Keskerakonnale programmiliselt kõige lähemal seisvate vaadetega Toomas Kivimägi valimisliitu. „500 krooniga on ta juba nõus. Teeme talle selgeks, et võib ka 1000 maksta,“ lausus Viisitamm.



Realistina pidas Viisitamm tõenäoliseks pigem koostööd Kivimägi valimisliidu ja IRLi vahel. „Reformierakond peaks selgeks tegema, kes on kes. IRLi puhul on koostöö võimalik, aga kindlasti ei saa me olla ühe äriühingu rakukeseks,“ iseloomustas Viisitamm kokkupuutepunkte teiste suuremate erakondadega.



Sotsidest Viisitamm suuremat ei arvanud, leides, et nende esindajad volikogus pole olnud õppimisvõimelised.



„Madissoni osas saan aru, et kui 650 000 üle kanname, seda valimisliitu enam pole,“ viitas ta Madissoni rahaküsimisele Tunne Kelamilt.



Viisitamm kõneles, et nüüdseks on koostöö Reformierakonnaga osutunud võimatuks, aga koalitsioon ilmselt püsib, sest olulisi otsuseid enam ei tehta. „Reformierakonna probleem on see, et mingil põhjusel saatsid nad linnavalitsusse kolmandajärgulised poliitikud, kelle arvamust ei peeta erakonnas millekski,“ kritiseeris ta võimuliidupartnereid.



Port Artur pürib võimule


IRLi kirjeldades ütles Viisitamm, et see on Port Artur Grupi kolmas katse linnas võim haarata. Esimene kord üritati Andres Soonistega, teisel korral Mart Alliku ja Ago Kalmeriga, kuid „tank suunas torud nende endi vastu“, ja kolmandal korral panustatakse kõige kindlamale – abikaasale.



Neljast valimisaastast kokkuvõtteid tehes rääkis Viisitamm, et kõige rohkem on keskerakondlaste vastu võidelnud maavanem Toomas Kivimägi, volikogu majanduskomisjoni juhtiv reformierakondlane Väino Hallikmägi, volikogu reformierakondlasest esimees Ahti Kõo ja sots Mark Soosaar.



Pärnu Postimehele heitis Viisitamm ette, et see kasutab iga võimalust teda kritiseerida. „Paljud meediaspetsialistid on öelnud, et Pärnu Postimees on unikaalne väljaanne: kohe tahab, et linn halvasti välja paistaks. Ülejäänud väljaannetel on rohkem kolkapatriotismi,“ kõneles Viisitamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles