Valitsus nõustus tulumaksumäära jätmisega senisele tasemele

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Vabariigi valitsus kinnitas täna heaks opositsiooni kuuluvate Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ettepaneku muuta tulumaksuseadust ja mitte langetada tulumaksu.

Parteid soovisid fikseerida tulumaksumääraks 21 protsenti ja residendist isiku maksustamiseperioodi tulust maha arvatavaks maksuvabaks tuluks 27 000 krooni. Mõlemad määrad jääksid seega 2009. aasta tasemele ja järgnevatel aastatel ei muutuks.

Kehtiva tulumaksuseaduse kohaselt on tulumaksu määr tänavu 21, kuid tuleval aastal 20, ületuleval aastal 19 ning 2012. aastal 18 protsenti.

Samuti näeb eelnõu ette maksuvaba miinimumi fikseerimist praeguse 27 000 krooni peale. Kehtiva seaduse järgi tõuseks see 2010. aastal 30 000 kroonini, 2011. aastal 33 000 kroonini ning alates 2012. aastast 36 000 kroonini.

Tulumaksumäära fikseerimine ja maksuvaba tulu edasine mitte langetamine tähendavad Keskerakonna ja sotside eelnõu seletuskirja kohaselt täiendavaid riigieelarvelisi vahendeid 2010. aastal 2,1 miljardit krooni.

Valitsuses oli täna arutamisel ka Keskerakonna ettepanek rakendada astmeline tulumaks, kuid seda heaks ei kiidetud.

Tulumaksuseaduse muutmise ettepanekud lähevad nüüd riigikogu kätte otsustamiseks. Maksumäära ja makusvaba miinimumi fikseerimine praegusel tasemel kiidetakse parlamendis ilmselt heaks, kuid astmelise tulumaksu idee mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles