Nugis: mittelojaalsed riigist välja

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Nugis eile 20. augusti klubi aastapäevakoosolekul Toompea lossi valges saalis kõnet pidamas.
Ülo Nugis eile 20. augusti klubi aastapäevakoosolekul Toompea lossi valges saalis kõnet pidamas. Foto: Mihkel Maripuu

Ülo Nugis kinnitas, et mõtleb mittelojaalsete isikute, eelkõige mittekodanike Eestist väljasaatmist ja Eestisse tuumalõhkepeade paigutamist kaitseks Venemaa vastu täiesti tõsiselt.

«Siin kahtlemata on juriidilis-protseduurilisi küsimusi ja nii lihtsalt need asjad ei käi, kuid minu asi ei olegi seda tööd teha,» kommenteeris ülemnõukogu juhataja ja riigikogu esimees eile oma 20. augusti klubi pidulikus aastapäevakõnes väljakäidud ideed saata mittekodanikud Eestist välja.

«Eesti riigi kodanikke muidugi keegi välja saatma ei saa hakata, aga ärgem siis ka arvake, et nad kõik on Eesti riigile lojaalsed. Nad kahjuks ei ole,» lisas Nugis.

Nugis on otsustavalt vastu Sergei Ivanovi möödunud nädalal väljendatud mõttele anda riigitruuduse tõstmiseks mitte-eestlastele kergemini Eesti kodakondsus. Nugise hinnangul tooks see kaasa venemeelsuse ohtliku tungimise Eesti poliitikasse.

«Täna on veel õige aeg selle eest hoiatada. Väärtusi tuleks hakata ümber hindama,» kinnitas Nugis. Ta tunnustas Edgar Savisaare positiivset panust venekeelse elanikkonna häälte võitmise näol.

«Savisaar on ka lõpuks Eesti mees. Aga ühel hetkel lähevad nad ka temal kontrolli alt välja. Mõtlevad, et kui kaua me saame siin Savisaare lakeid olla, ise on vaja võim võtta,» arutles Nugis.

Eesti riigile mittelojaalsete inimeste väljasaatmine on Nugise sõnul otseselt seotud julgeolekuga, sest Venemaa on näidanud, et võib nn oma inimeste heaolu ohustamisel kasutada relva jõudu.

«Kahtlemata tuleb ka diplomaatiliselt olla aktiivsem. Mitte käituda nii, et ah, teeme nii, et me ei kuule ega näe, me oleme niikuinii hästi NATO poolt kaitstud ja meiega ei juhtu mitte midagi,» rääkis Nugis.

Nugis kinnitas, et idee paigutada Eestisse NATO tuumalõhkepead ei olnud nali. «Iseasi on, kas teatud asjad saavad väga lihtsalt realiseeritud ja ma ei näe isegi keerukat protseduurilist lahendust, kuigi maailmaparktikas on seda ju olnud küll ja küll.»

«Mina väidan seda, et NATO ei kaitse meid piisavalt, sest kaitse on rajatud heidutusele - süsteemile, mis seisneb selles, et Venemaale öeldakse, et võtke teadmiseks: kui te lähete Baltikumile kallale, siis tuleb pahandus. Venemaa ei võta seda teadmiseks,» kinnitas Nugis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles