Sepp: jäik rahvastikupoliitika on viinud Eesti vaimsesse isolatsiooni

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silja Kaigu

Keskerakonda kuuluv riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp hindab vajalikuks muuta Eesti senist «rassipuhast» rahvuspoliitikat.

Kommenteerides tänases Postimehes ilmunud endise riigikogu liikme Sergei Ivanovi arvamusartiklit, kus ta soovitab anda keeleeksamit nõudmata kodakondsus Eestis sündinud või siin kaua elanud mitte-eestlastele ja kaotada hall pass, leiab Sepp, et muutusi on tõesti vaja.

«Kuid arvestades nn «rassipuhta» rahvuspoliitika pikka vigade rida Eestis ja meeleolusid, mille muutmiseks seni poliitilist soovi näha pole olnud, oleks tegemist vägagi positiivse sammuga,» märkis Sepp.

«Ja tõepoolest, ega sünnijärgne pass või kodakondsus pole lojaalsusega küll eriti seotud. Kõige suuremad sigadused oma rahva vastu on korda saatnud ikka selle maa n-ö «paremad pojad ja tütred»,» tõdes Sepp.

«Me oleme jäiga rahvuspoliitika tulemusena end ise mentaalsesse isolatsiooni mänginud ja väikerahvana põeme selle tagajärgi üha rängemalt,» ütles Sepp, lisades, et oleks aeg kodakondsuspoliitika pingetest vabastada.

Sepa hinnangul on Eesti enda jaoks liiga vähe sõnastanud oma rolli ja panust Euroopa Liidu piiririigina. «See võib olla nii oht, kuid ka võimalus muuta piiriäärsete elanike hoiakuid mitte ainult Eesti, vaid ka Euroopa Liidu suhtes,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles