Politoloog: oravapartei valijad võivad IRLi rüppe hüpata

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul võib värske Emori uuring näidata seda, et seni Reformierakonda toetanud inimesed on hakanud minema Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) taha.

Saarts rõhutas samas, et järgmiste kuude uuringud peavad näitama, kas see trend ka jätkub ja süveneb või oli tegemist ühekordse erandiga. Ta märkis, et Reformierakonna langus on järjekindlalt kahanenud juba aasta algusest, kuid IRLi populaarsus pole aga seni oluliselt tõusnud.

Rahvusringhäälingu poolt tellitud Emori juulikuu uuring näitab aga, et võrreldes juunikuuga on Reformierakonna toetus kahanenud 4 protsendi võrra 21 protsendile, IRLi oma aga kasvanud 5 protsenti 19 protsendile.

Saarts ütles, et kaks erakonda on populaarsed sarnastes valijagruppides, mistõttu selles poleks midagi üllatuslikku, kui oravapartei valijad hakkavad tõesti IRLi poole kalduma.

Ta märkis, et Reformierakonna populaarsuse languse taga on eelkõige see, et ollakse peaministri partei ja neile langeb vastutus valitsuse ebapopulaarsete otsuste eest. Kuigi IRL on samuti valitsuses, see neid nii otseselt ei puuduta.

Saartsi sõnul võis samasugust olukorda märgata ka 2001. aastal, mil peaminister oli Mart Laar ning koos Isamaaga olid valitsuses ka Reformierakond ja Mõõdukad. Ta märkis, et valitsuse ebapopulaarsete otsuste tõttu langes toona kolinal Isamaa populaarsus, kuid mitte Reformierakonna oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles