Teder lubab käibemaksu kohta kiiret otsust

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder (paremal) parlamendis arutamas reformierakondlasest põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Lndega.
Õiguskantsler Indrek Teder (paremal) parlamendis arutamas reformierakondlasest põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Lndega. Foto: Peeter Langovits

Õiguskantsler Indrek Teder lubas võimalikult kiiresti otsutada, kas kaevata käibemaksu tõstmine edasi riigikohtusse ning märkis, et riigikogu eilne otsus ei tulnud talle üllatusena.

«Analüüsin võimalikult kiirelt kogu tekkinud situatsiooni, sealhulgas ka esitatud eelnõu ja selle mõju,» märkis Teder tänas vastuseks Postimees.ee küsimusele, millal kavatseb ta otsustada, kas kaebab käibemaksu liigkiire tõstmise riigikohtusse või mitte. « Analüüsi järgselt langetan ka otsuse edasiste sammude osas.»

Riigikogu hääletas eile võimuparteide eestvedamisel maha õiguskantsleri ettepaneku asuda käibemaksu tõstnud otsust muutma, kuid samas esitasid Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Erakonna Eestimaa Rohelised fraktsioonid eile eelnõu, millega tahetakse tagantjärele leevendada ettevõtjate ebamugavusi käibemaksu kiire tõstmise pärast.

Teder ütles Postimees.ee`le, et riigikogu eilne otsus ei tulnud talle üllatusena. «Riigikogu tegutsemine ei tulnud üllatusena, kuna sellised käitumisvariandid olid prognoositavad kohtumistel põhiseadus- ja rahanduskomisjonidega,» tõdes ta.

Õiguskantsleri hinnangul oli käibemaksu kergitamine liiga kiire - juuni lõpus riigikogu poolt heaks kiidetud maksutõus jõustus juba 1. juulist ehk vaid neli päeva pärast seda, kui see ilmus Riigi Teatajas.

Tederi sõnul oli see ettevõtjate jaoks ebamõistlikult väike aeg ning ta viitas muuhulgas just sellele, et hinnasiltide ning kassa- ja raamatupidamissüsteemide uuendamine nii väikese aja jooksul polnud reaalne.

Eile riigikogu liikmete küsimustele vastates ütles õiguskantsler, et käibemaksu tõtmise väljakuulutamise hetkest Riigi Teatajas kuni selle kehtima hakkamiseni 20- protsendilisena oleks pidanud olema 2-3 kuu pikkune puhveraeg.

Võimuparteide esindajad möönsid eile riigikogus küll võimalikke raskusi, mida maksutõus ettevõtjatele kaasa tõi, kuid jäid samas seisukohale, et käibemaksu tõstmine ja seeläbi riigieelarvesse lisaraha saamine oli võimalikest variantidest parim otsus, mida riigikogu juuni lõpus teha sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles