Michal: samasooliste partnerluse reguleerimine on vastuvõetav

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna peasekretär Kristen Michal.
Reformierakonna peasekretär Kristen Michal. Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul pole erakond veel justiitsministeeriumi tellitud analüüsi samasooliste kooselu reguleerimise kohta arutanud, kuid varasemast ajast on parteis valitsenud seisukoht, et samasooliste partnerluse reguleerimine võiks olla vastuvõetav.

«Reformierakond kujundas oma seisukoha viimati siis kui justiitsminister oli Märt Rask, ning tollal jäi prevaleerima seisukoht, mille kohaselt samasooliste partnerluse reguleerimine on meile vastuvõetav, abieluks samasooliste partnerlust nimetada me aga õigeks ei pea,» rääkis Michal Postimees.ee’le.

«See seisukoht rajanes teiste riikide praktikatele ja regulatsioonidele samasooliste kooseksisteerimise kohta, mille kohaselt samasooliste kooselu käsitletakse kui seltsingut, mis ei ole, erinevalt abielu institutsioonist, enam suunatud järglaste saamisele ning seega ühiskonna teenimisele,» selgitas Michal.

«Kui õigesti mäletan, siis ei soovinud partnerluse nimetamist abieluks ka Eesti samasooliste partnerluse teema eestvedajad, vaid põhiküsimus oli ikkagi varaliste suhete reguleerimine sellises partnerluses,» meenutas ta.

«Hetkeseisuga uut arutelu pole toimunud ning enne seda on mõttetu oletada, kas justiitsekspertide analüüs selles osas midagi muudab Eesti erakondade hoiakutes. Erakond arutab seda algaval poliithooajal - ilmselt riigikogu sügissessiooni alguses,» lubas Michal. 

Justiitsminister Rein Lang kohtus esmaspäeval geiühenduste esindajatega, kellele tutvustati valminud analüüsi mitteabielulise kooselu õigusliku reguleerimise kohta ning tehti ettepanek esitada ideed võimalike järgmiste sammude kohta hiljemalt 1. detsembriks. Samuti saadetakse analüüs tutvumiseks kõigile parlamendierakondadele, kellel palutakse samuti esitada omapoolne nägemus edasisest tegevusest 1. detsembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles