Toobal: Eestis võiks olla kaheparteisüsteem

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. Foto: Peeter Langovits.

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali hinnangul sobiks Eestile süsteem, kus on ainult kaks suurt erakonda, kuid erakondade vähenemine toimub loomuliku arenguna.

«Ma arvan ka, et Eestis on liiga palju parteisid,» ütles Toobal vastuseks küsimusele, kas erakondade arvu vähenemine võiks Eestis kõne alla tulla. «Võib-olla isegi piisaks kolmest.»

Toobal meenutas, et Isamaaliidu ja Res Publica ühinemine juba toimus, küsimärgi all on tema hinnangul Rahvaliidu tegutsemine enne riigikogu valimisi. «Ja rohelised on minu arvates tegelikult üks osa Isamaa ja Res Publica Liidust,» ütles Toobal.

Toobal tunnistas, et tema isiklikult on kahepartei süsteemi pooldaja. «Sel juhul rahvas teab, keda valida, ja valimised võitnud erakond ei pea enam kellegagi kokku leppima ja seega mingitest oma põhimõtetest loobuma,» selgitas Toobal USA stiilis erakonnasüsteemi eeliseid.

Toobal tõdes, et arengud erakonnamaastiku korrastumise suunas toimuvad tasapisi. «Iseseisvat demokraatiat on meil veel nii vähe olnud, et alguses võtab paikaloksumine aega, kuid 2011. aastal on riigikogus kindlasti vähem parteisid kui täna,» ütles Toobal.

Tänases Postimehe arvamusartiklis pakub põllumajandusministri nõunik Külliki Kübarsepp Eestile neljaparteisüsteemi, kui stabiilsema valitsuse ja parema poliitilise kultuuri tagajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles