Eesti tervitab Islandi parlamendi otsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi parlament pärast euroliiduga liitumiskõneluste üle läbi viidud hääletust.
Islandi parlament pärast euroliiduga liitumiskõneluste üle läbi viidud hääletust. Foto: AFP / Scanpix

Eesti tervitab Islandi parlamendi otsust teha valitsusele ülesandeks alustada ühinemiskõnelusi Euroopa Liiduga.


«Eesti toetab Euroopa Liidu laienemist ka Põhja-Euroopas ja tervitab Islandi parlamendi otsust alustada liikumist Euroopa Liiduga liitumise poole. Loodame, et Island esitab peatselt avalduse Euroopa Liiduga liitumiseks,» ütles välisminister Urmas Paet BNSile. «Eesti toetab nõukogus Islandi liitumisavalduse vastuvõtmist ja komisjonilt hinnangu küsimist.»

Minister lisas, et Eesti on jätkuvalt valmis pakkuma abi ja nõustama Islandi eksperte liitumise ettevalmistamisel.

Juuni alguses tegi Paet Islandi välisministrile Össur Skarphedinssonile ettepaneku, et Eesti võiks Islandiga jagada oma kogemusi Euroopa Liiduga liitumisel.

Ta kutsus Islandi esindajaid Eestisse, et tutvuda Eesti kogemusega ELiga liitumiseks ettevalmistamisel ning Islandi välisminister võttis ettepaneku vastu.

Islandi parlament tegi oma otsuse pärast mitmepäevaseks veninud debatti 33 pool- ja 28 vastuhäälega.

Parlamendi otsus annab Islandile võimaluse saata juba juulis Brüsselisse liitumistaotlus, mille nimel peaminister Johanna Sigurdardottir on jõuliselt kihutustööd teinud.

Kui ELi liikmed taotluse rahuldavad, paneb Island ühendusega liitumise rahvahääletusele.

Eestil on Islandiga erisuhted, sest saareriik tunnustas Eesti taasiseseisvumist maailma esimese riigina juba 22. augustil 1991.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles