Pihl: narkokaristused jäägu praeguseks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl. Foto: Toomas Huik.

Sotsiaaldemokraatide esimees ja ekssiseminister Jüri Pihl leiab, et narkokaristused võiks Eestis jääda selliseks, nagu nad praegu on.


«Eestis kehtivate seaduste alusel määratavad karistused on üldjuhul proportsionaalsed toime pandud kuritegudega, seda toetab ka praegune kohtupraktika,» rääkis Pihl Postimees.ee'le.

«Seadusandluse muutmiseks ma vajadust ei näe - ei nende karmimaks ega leebemaks muutmise osas.»

Tema sõnul on sotsiaaldemokraadid ka võimaliku mõnuainete legalseerimise vastu. «Toetame null-tolerantsi narkootikumide suhtes. Me ei näe põhjust narkootikumide legaliseerimiseks. Samal järeldusel on ka paljud Euroopa ja maailma riigid.»

Karistuspoliitikaga tuleb Pihli sõnul siiski pidevalt tegeleda ja selle üle debateerida, kuid mitte narkootikume legaliseerida.

Tartu Ülikooli kriminaalõiguse professor Jaan Sootak ja liberaalse mõttekoja Vaba Ühiskonna Instituut juhataja Paul Vahur leiavad, et Eesti võiks hakata liikuma narkootikumide tarvitamise legaliseerimise suunas. See vähendaks Eestis ülekriminaliseeritust ja aitaks ühtlasi narkoprobleemiga tõhusamalt tegeleda.

Sootaki sõnul võiks alustada praeguste seaduste piirides kergemate karistuste määramisest, millele saaks järgneda karistuste leevendamine, näiteks enda tarbeks väiksemas koguses narkootikumide omamise dekriminaliseerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles