Lang peab õigeks presidendi otsust mässuseadus mitte välja kuulutada

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Rein lang.
Riigikogu liige Rein lang. Foto: Liis Treimann.

Justiitsminister Rein Lang ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et ta jagab presidendi seisukohtasid, mille alusel keeldus riigipea välja kuulutamast niinimetatud mässuseadust.

«Veel kord pean ütlema seda, et see eelnõu, mis valitsusest riigikokku läks, transformeerus täielikult hoopiski teistsuguseks seaduseks, mis vastu võeti,» ütles Lang. «Ja ma arvan, et nii põhiseaduskomisjonil kui õiguskomisjonil on põhjust väga põhjalikult uurida seda, mis on presidendi selle seaduse välja kuulutamata jätmise motiivid.»

Seaduseelnõule esitasid ohtralt muudatusettepanekuid Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvad riigikogulased Urmas Reinsalu ja Ken-Marti Vaher. Vaher on presidendi otsust pidanud kahetsusväärseks.

«Kahtlemata peavad Eesti seadused võimaldama ära hoida ja avastada riigivastaseid kuritegusid ning karistada Eesti Vabariigi iseseisvuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse ning põhiseadusliku korra vastu tegutsenud inimesi,» kirjutas Ilves oma otsuses, millega ta lükkas tagasi karistusseadustiku ja mitme teise seadus muutmise seaduse väljakuulutamise ning saatis selle tagasi riigikokku.

«Leian aga, et sel eesmärgil ei tohi ohverdada Eesti demokraatlikku õigusriiki ega kergekäeliselt piirata vaba ühiskonna aluspõhimõtteid: inimeste õigust vabalt koguneda, kritiseerida avalikku võimu, tegeleda loometööga ning jõuda teadustöös järeldustele, mis vastanduvad enim levinud tõekspidamistele,» märkis president.

Mässuseaduse kriitikute hinnangul piiraks see võimalusi korraldada rahumeelseid meeleavaldusi ning piiraks ka sõnavabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles