Suurparteid kulutasid igale häälele saja krooni ringis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Raha, mida Eesti erakonnad eurovalimistel ühe hääle eest välja panid, on ootamatult lähedane sellele, mida kulutasid kaks pearivaali USA presidendivalimistel, kirjutab Argo Ideon ajalehes Postimees.

Eesti parteidest olid juunikuistel valimistel edukamad Keskerakond, kes kulutas ühe saadud hääle kohta 92 krooni, ja Reformierakond, kes maksis iga hääle eest 84 krooni.

Võrdluseks – Ameerika presidendivalimistel võitnud demokraat Barack Obama maksis mullu iga saadud hääle eest umbes 83 krooni, tema vabariiklasest rivaal John McCain aga 65 krooni. 

Võrreldes Eesti 2007. aasta riigikogu valimistega olid parteide panused tänavustel eurovalimistel tunduvalt tagasihoidlikumad.

Näiteks Keskerakond kulutas parlamendivalimistel ühe hääle kohta umbes 288 krooni (kokku 41 miljonit) ja toonased valimised võitnud Reformierakond 212 krooni.

Ka rahaliselt on nendel valimistel omaette fenomen üksikkandidaat Indrek Tarand, kelle üliodav kampaania ei mahu kuidagi võrdlusse traditsiooniliste erakondade kuludega.

Tarandi umbes 28 000-kroonine valimiskulu tähendab, et iga kulutatud krooni kohta sai ta valijatelt peaaegu neli häält (ei Tarandi ega ka erakondade valimiskuludes ei ole arvestatud ligi 22 000-kroonist kautsjonit, mis valituks osutunud kandidaatide eest tagasi makstakse).

Oma kodulehel avalikustatud aruande järgi kogus Tarand valimiskampaaniaks rahalisi annetusi ligi 76 000 krooni. 

Artikli täisversiooni loe Postimehe paberväljaandest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles