Võimuparteide toetus aina langeb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Kui kohalike valimiste kontekstis on Reformierakond suutnud püsida maikuu tasemel, siis riigikogu valimiste puhul on toetus langenud viie aasta tagusesse aega, kirjutab Tuuli Koch ajalehes Postimees.

Märtsis-aprillis vastas Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud küsitluses 15–16 protsenti valijatest, et kohalikel valimistel kuulub nende hääl Reformierakonnale, kuid mais-juunis on toetajate hulk 12 protsendi peale pidama jäänud.

Mais teatas Andrus Ansip küsitlust kommenteerides, et tulemus on ootuspärane, kuna Eesti tuleviku jaoks on langetatud mitmeid ebapopulaarseid, ent vajalikke otsuseid.

«Küllap edaspidi oskavad inimesed hinnata ka seda, et üleilmses majanduskriisis suutis Eesti pensione mitte langetada ja säilitada vanemahüvitiste süsteemi,» oli Ansip siis veel kindel sotsiaaltoetuste püsimises.

Võttes arvesse, et Eesti Panga hinnangul tuleb vähemusvalitsusel tänavu teha veel kolmaski negatiivne eelarve, mille suurus võib olla 1,5 miljardit krooni, siis on Ansipil nende lubaduste juurde üha raskem jääda. Seda enam, et sotsiaaltoetuste kärpevajadusega survestab Reformierakonda ka partner Isamaa ja Res Publica liit (IRL).

Turu-uuringute ASi uuringujuhi Tõnis Stambergi sõnul on Reformierakond selle aastaga oma toetust kaotanud just sotsidele ja IRLile.

Keskerakonna positsiooni hindas Stamberg hetkel suhteliselt mugavaks, sest lähenevate kohalike omavalitsuste valimiste valguses saavad nad rahus kritiseerida nii valitsust kui ka langetatud otsuseid, Tallinnas kuulub Keskerakonnale koguni 39-protsendine toetus Reformierakonna kümne vastu.

Äge rebimine tuleb Keskerakonna, Reformierakonna ja sotside vahel aga Lõuna-Eestis, sest kõigil kolmel parteil on seal võrdselt 14-protsendine toetus, IRLi poolt hääletaks sealkandis kümme protsenti valijatest.

IRLi seis pole nende küsitlustulemuste järgi hinnates eriti roosiline, sest nad on langenud ühele toetustasemele sotsidega, riigikogu kontekstis aga lausa kaotavad sotsidele ühe protsendipunktiga. 

Artikli täisversiooni loe Postimehe paberväljaandest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles