Pomerants peab politseiametiga palganõu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiameti kodulehe fragment.
Politseiameti kodulehe fragment. Foto: www.politsei.ee

Politseinike palgaläbirääkimised venivad muuhulgas seetõttu, et siseminister Marko Pomerants tahab küsida politseiametilt, kas tänavu on võimalik eelarvekärpe mõjusid eri prefektuurides ühtlustada.


Kuidas jäi siseminister Marko Pomerants rahule tänase kohtumisega ROTALiga?

Selgus on alati parem, kui otsade lahtiolek. See, et ka päästeteenistujate osas on 2009. aastal selgus majas, on hea kolmest aspektist lähtuvalt. Kõigil inimestel, kes on täna päästeteenistuses ametis, jäi töö alles. Kohalikud omavalitsused ei pea sel aastal muretsema väiksemate komandode sulgemise pärast. Päästevaldkonna võimekus 2009. aastal ei vähene.

Miks jäi täna kokkulepe politseinike palkade osas saavutamata?

Politsei puhul on põhiküsimus seotud pensionitega, mis iseenesest ei ole kollektiivlepingu osa. Kollektiivleping puudutab ühte 1. palgaastmel olevat politseiametnikku. Samas on sellega seotud 188 politsei eripensionäri pension. Teistel palgaastmetel toob palga vähenemine kaasa ka pensionite vähenemise. Meie pakutava süsteemse lähenemise kohaselt toimuks vähendamine ka esimese palgaastme puhul.

Miks võtsite politseinike palkade osas nii pika mõtlemisaja (järgmise kolmapäevani)? Kas see on märk sellest, et üritate ametiühingu nõudmistele 1. palgaastme osas vastu tulla - tegu on ju riigieelarve kontekstis üsna väikeste summadega?

Siin on tegu puhtalt aja planeerimise küsimusega. See aeg oli lihtsalt osapooltele sobiv. Teisalt soovime politseiametiga arutada, kas 2009. aasta teisel poolel on võimalik eelarve vähenemise mõjusid ühtlustada. Näiteks Lõuna, Ida ja Lääne prefektuuris rakendub nii palgakärbe kui ka osaline tööaeg, mis tähendab palgata puhkuse päevi.

Ametiühingujuht Kalle Liivamägi nimetas päästjate palkade kokkulepet eelleppeks. Kuidas teie hindate - kas päästjate palkade osas on nüüd asi kindel või on võimalikud veel muudatused?

Kalle Liivamägi poolt öeldu on korrektne. Tänane oli (pääste-)valdkonna eelkokkulepe. Kõik valdkonnalepped peaks kokku saama ühele paberile. Kindluse suhtes on vastus jaatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles