Arnold Meri raamatut rahastanud erusõjaväelane nõuab Eestilt alalist elamisluba

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Meri.
Arnold Meri. Foto: Raigo Pajula

Genotsiidis süüdistatud Arnold Merist ilmunud mälestusteraamatu väljaandmist rahastanud erusõjaväelane ja praegune ettevõtja Ivan Smolnikov nõub Eesti riigilt kohtu kaudu alalist elamisluba.

Smolnikov kaotas hiljuti ringkonnakohtus vaidluse Eesti riigiga, kus ta nõudis valitsuse 2007. aastast pärit otsuse tühistamist, millega talle keelduti alalise elamisloa andmisest. Kohtuotsuse kohaselt on erusõjaväelane Smolnikov (65) Venemaal sündinud määratlemata kodakondsusega isik ning kohus leidis, et valitsus on talle alalise elamisloa andmisest keeldumisega käitunud seaduslikult.

1993. aastal Eesti kodaniku passi saanud, kuid kaheksa aastat hiljem sellest ilma jäänud Smolnikov saab ringkonnakohtu otsust veel vaidlustada riigikohtus. Kodakondsus- ja migratsiooniamet tühistas 2001. aastal Smolnikovi passi, sest selle väljaandmiseks puudus alus ja see oli välja antud ekslikult.

Eesti riik keeldub alalist elamisluba Smolnikovile andmast, sest mees on teeninud välisriigi relvajõududes ja on Venemaa relvajõudude pensionär. Küll aga on Eesti riik andnud talle 2005. aastal viis aastat kehtiva ajutise elamisloa.

Ringkonnakohus leidis ka, et Smolnikov viibis pärast Eesti passi tühistamist kuni ajutise elamisloa saamiseni Eestis ebaseaduslikult.

Genotsiidisüüdistusega kohtu alla antud Arnold Merist ilmus mälestusteraamat 2006. aasta lõpus ning uudisteagentuuri BNS andmetel rahastas seda ettevõtja Ivan Smolnikov. Nõukogude Liidu kangelane Meri suri enne kohtuprotsessi lõppu tänavu märtsis.

Süüdistuse järgi küüditati Meri juhtimisel 1949. aasta märtsis Hiiumaalt Venemaale Novosibirski oblastisse Tatarski rajooni 251 inimest.

Pärast Meri surma toimus Tallinnas Venemaa saatkonnas ka Meri mälestusüritus ning eile viis Venemaa suursaadik Nikolai Uspenski lilli Meri hauale.

Postimees on varem kirjutanud, et Smolnikov teenis aastail 1961-1986 Nõukogude armee kaadrisõjaväelasena Klooga õhutõrjeväeosas ja saadeti reservi alampolkovniku ausastmes.
Eesti Vabariigis on Smolnikov endale aastaid tagasi nime teinud relvakaupmehena ning nüüd on ta tuntud kui alkoholi müügiga tegutseva ASi Kravond omanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles