Jüri Mõis: poliitikud saavad otsustada umbes veerandi linnaeelarve üle

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mõis.
Jüri Mõis. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tallinna endise linnapea Jüri Mõisa sõnul on umbes kolmveerand linnaeelarvest juba õigusaktidega paika pandud ja linnavalitsus saab otsustada umbes veerandi linnaeelarve ümberjagamise üle.

Tallinna tänavuse eelarve maht koos lisaeelarvega on 498 miljonit eurot, seega saaks linnavalitsus oma otsustega mõjutada umbes 125 miljoni euro kasutamist ning ülejäänud osa eelarve rahast on tema sõnul juba nii-öelda ette ära otsustatud.

Mõis ütles Postimehele, et ajast, mil tema oli linnapea, linnaeelarve proportsioonid ilmselt väga palju muutunud ei ole. «Sellega on umbes nagu riigieelarvegi, 75 protsenti on ette määratud ja 25 protsenti on oma teha,» lausus Mõis.

Mõis nentis, et ta pakkus need proportsioonid välja väga üldiselt ning see ei ole lihtsalt määratletav, milline eelarverida on ette määratud.

«Alati võib küsida, kas teede remont on ette määratud või on ta poliitilise otsustamise küsimus. Üldiselt on teede remont ette määratud, aga küsimuses, millises mahus ja milliseid teid remontida, on natuke poliitikat ka. Sellise asjad on nüanssiderikkad,» tõdes ta.

Tallinna linnakodanikuna leiab Jüri Mõis, et kokkuhoiukohti on tänase Tallinna linnavalitsemise juures piisavalt.

«Tallinna Televisioon on üleliigne kulu, ma arvan. Linnaosavalitsuste ülalpidamiskulu on üleliigne. Üks asi, mis mind linnas häirib, on kuradi pensionäridele ühekordse toetuse maksmine. Rahalised toetused peaksid olema riigi asi, mingid elulised toetused ei peaks olema omavalitsuse rida, see on see, mis mind Tallinna linnas isiklikult häirib,» lausus Mõis.

Tallinna tasuta ühistransport Mõisa hinnangul linnaeelarvele väga suureks koormaks ei ole.

«Kui mina olin linnapea, siis maksis linn ühistranspordi ülalpidamiseks kahe kolmandiku ulatuses dotatsiooni ja üks kolmandik tuli niiöelda piletirahas. Nüüd on pandud linnaeelavest veel kolmandik juurde. See ei ole mingi eriline probleem,» tõdes Mõis.

Isamaaliitu kuulunud Jüri Mõis oli Tallinna linnapea aastatel 1999-2001.

Tallinna tänavuses linnaeelarves lisaeelarveid arvestamata on suurim kulude pool haridusameti valdkonnas – 95,7 miljonit eurot. Transpordiameti valdkonnas kulub 60,8 miljonit, kommunaalameti valdkonnas 39,9 miljonit, sotsiaal- ja tervishoiuameti valdkonnas 27,5 miljonit, linnavaraameti valdkonnas 16 miljonit, kultuuriväärtuste ameti valdkonnas 15,6 miljonit, spordi- ja noorsooameti valdkonnas 10,5 miljonit, ettevõtlusameti valdkonnas 8,8 miljonit, keskkonnaameti valdkonnas 5,5 miljonit, munitsipaalpolitsei ameti valdkonnas  3,1 miljonit ning linnaplaneerimisameti valdkonnas 3 miljonit eurot.

Lisaks jagunevad linnaeelarve kulud veel näiteks linnakantselei, linnavolikogu, linnaosavalitsuste ja perekonnaseisuameti vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles