Vaba Tallinna Kodanik ja rohelised ei tee ühist valimisnimekirja

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Valimisliidud Vaba Tallinna Kodanik ja Tallinna Rohelised lähevad kohalikele valimistele eraldi nimekirjadega, sest ei jõudnud kokkuleppele ühise valimisliidu loomises.

21. augustil, kui algas valimisliitude registreerimiseks esitamine, andsid linna valimiskomisjonile registreerimistaotluse üle kolm valimisliitu. Kui Eestimaa Roheliste esimehe Aleksander Laane juhitav valimisliit Tallinna Rohelised ja Vaba Isamaalise Kodaniku ridadesse kuuluva Karli Lamboti juhitav Vaba Tallinna Kodanik olid juba varem teatanud soovist valimistel osaleda, siis uue valimisliiduna esitas end registreerimiseks Linnakodanike Valimisliit, mida esindab Kaur Kivirähk Vaba Tallinna Kodaniku nimekirjast.

Kivirähk möönis, et uus valimisliit esitati registreerimiseks lootuses moodustada rohelistega ühine nimekiri. Viimati teatas Vaba Tallinna Kodanik sellise ettepaneku tegemisest augusti lõpus.

«Oleme rohelistele ettepaneku teinud, paraku nad liiga entusiastlikud ei tundunud. Loodame kõige paremat, aga kui neile on tähtsam erakonna nimi kui põhimõtete põhine koostöö, siis pole midagi teha,» ütles Kivirähk täna Postimehele ja lisas, et seetõttu kandideeritakse valimistel tõenäoliselt eraldi ning Linnakodanike Valimisliitu tegelikult ei looda.

Tallinna Rohelisi esindav Olev-Andres Tinn nimetas Vaba Tallinna Kodaniku viimast koostööettepanekut aga poliitiliseks mänguks, märkides, et tegelikult arutati ühise valimisliidu loomist juba alates kevadest. Ta nentis, et kuigi programmides vastuolusid ei olnud, tekitas erimeelsusi ühise liidu nimi. «Meie soov oli, et seal oleks selge viide rohelisele maailmavaatele, aga saime keelduva vastuse,» lausus ta.

Tinni sõnul leidsid rohelised, et sel juhul tuleb iseseisvalt jätkata ja moodustada oma valimisliit, mis koondab nii Eestimaa Roheliste liikmeid kui ka nii-öelda vabasid kodanikke. «Nii pea kui teatasime, et läheme kindlalt oma rada, hakkas peale poliitiline mäng,» lisas ta.

Valimisliitude registreerimiseks esitamine algas 21. augustil ning kestab neljapäevani, kandidaate esitamine lõpeb 10. septembril.

Tallinnas on praeguseks registreerunud Vaba Tallinna Kodaniku, Tallinna Roheliste ja Linnakodanike Valimisliidu kõrval ka Üle-eestiline Valimisliit ning lisaks veel kaheksa üksikkandidaati: Veiko Kiel, Joeri Wiersma, Marina Suhnjova, Mikk Metslaid, Janno Tults, Mihkel Vetemaa, Ants Aasalaid ja Vladimir Beljakov.

Kohalikud valimised toimuvad 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles