Komisjon: Kutseri ja Tammemäe plakatite puhul on tegu poliitilise reklaamiga

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks ettekirjutuse saaja oli Põhja-Tallinna vanema asetäitja Priit Kutser, kelle reklaam rippus valimiste eel Vene Eragümnaasiumi fassaadil.
Üks ettekirjutuse saaja oli Põhja-Tallinna vanema asetäitja Priit Kutser, kelle reklaam rippus valimiste eel Vene Eragümnaasiumi fassaadil. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) otsustas esmaspäeval, et nii Priit Kutseri kui Karin Tammemäe plakatite puhul on tegemist poliitilise reklaamiga. Kas tegemist on ka valimisreklaami ja keelatud annetusega, selgub siis, kui isikud on registreeritud kandidaatidena kohalike volikogude valimistel.

Järelevalvekomisjon leidis oma vastuses Tallinna volikogu revisjonikomisjoni esimehe, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Madis Kübara avaldusele, et Kutseri pildiga plakati näol on tegemist tema isikut tutvustava poliitilise reklaamiga, kus ta annab poliitilise lubaduse rajada ujulaga spordikompleks. Vastu oli sellele seisukohale vaid üks komisjoni liige.

Tammemäe pildiga plakatil oleval tekstil on komisjoni hinnangul aga ka informatiivset sisu. Samas märkis komisjon, et edastatava info ja plakatil kujutatud isiku proportsioonide suhe jätab ruumi põhjendatud kahtlusele, et plakatiga rõhutatakse pigem isikut kui teavet toimuva spordiürituse kohta. Lisaks ei pea komisjon juhuslikuks plakati keskerakondlikku kujundust.

Komisjoni hinnangul on ilmne, et lisaks spordiürituse kohta teabe andmisele on antud juhul tegemist poliitiku reklaamiga lähenevate valimiste eel. Tammemäe plakati poliitiliseks reklaamiks kuulutamise vastu hääletas kuuest komisjoni liikmest kaks.

Komisjon nentis, et kehtivad seadused ei defineeri poliitilist reklaami. Kuid riigikohus on varasemalt esitanud esitatud poliitilise välireklaami näidisloetelu, mille kohaselt võib lugeda poliitiliseks kandideeriva isiku reklaamimist hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso küljel.

Antud juhul aga pole veel selge, kas Kutseri ja Tammemäe näol on tegemist valimistel kandideerivate isikutega. Tänavustele valimistele on võimalik kandidaadiks registreerida kuni 10. septembrini.

Komisjon märkis, et annetuse keelatus selgub siis, kui on tuvastatud, kes plakatite eest tasunud on. Ajakirjanike küsimustele vastates on linnaosavalitsuse ametnikud aga tunnistanud, et reklaamide eest ei tasunud füüsiline isik, vaid see tuli linna või linnaosa eelarvest.

Põhja-Tallinna Valitsuse arvates ei ole erakondade  rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) pädev andma ekspert-hinnangut küsimuses, kas teavituskampaania on poliitiline reklaam või mitte, sest komisjonis puudub vastav kompetents ja arvamuse kujundamisse ei kaasatud tunnustatud meediaeksperte.

Põhja-Tallina vanem Karin Tammemägi hinnangul arutab komisjon teemasid valikuliselt ja erapoolikult, kuna on varasemalt  jätnud teised samalaadsed teavituskampaaniad tähelepanuta. «ERJK erapooletust näitab ilmekalt asjaolu, et komisjon on vältinud sotsiaaldemokraatide 41 000 euro suurust «näpukut». Samuti ei ole komisjon tauninud Lasnamäel, Pirital ja Kesklinnas 2011. aasta Riigikogu valimiste eel maksumaksja kulul masspostitatud KredeExi voldikut, kus oli IRLi kuuluva majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi näopilt üleskutsega majade soojutamiseks,» imestas Tammemägi. «ERJK-l puudub kompetents andmaks ekspert-hinnangut selle üle, kas teavituskampaania on poliitiline reklaam või mitte. Antud komisjon ei saa anda hinnanguid, vaid üksnes öelda välja poliitilisi arvamusi, kuna komisjon ei ole kaasanud eksperte ja ükski komisjoni liige ei oma meedia-alast ettevalmistust.»

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar on samas avaldanud arvamust, et on ennatlik nimetada linna püstitatud poliitikute plakateid valimiskampaaniaks.

Kohalike volikogude valimised toimuvad 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles