Kross: ETV pani mulle eetrikeelu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Toomas Tatar / Postimees

Sel reedel toimub Maire Aunaste uue saatesarja „Mehed räägivad armastusest“ salvestamine, kus pidi oma armukogemusi jagama ka Eerik Niiles Kross, kuid ETV juhtkond keelas selle ära.

Eerik Niiles Kross, Isamaa ja Res Publica liidu Tallinna linnapeakandidaat sai Aunastelt kõne juuli alguses ja vastas saatekutsele jaatavalt. Aunaste arutas toona oma valikuid ka ERR juhatuse liikme Hanno Tombergiga, kes toona ei näinud saatejuhi valikus probleemi.

Üleeile tuli aga vastupidine otsus: kuna 16. septembril algab aktiivse valimisagitatsiooni aeg, mille jooksul poliitiline välireklaam on keelatud, siis poliitik jutusaatesse enam ei sobi. Hoolimata sellest, et saade oleks läinud eetrisse 13. septembril ehk kolm päeva enne valimiseelset „eetrikeeldu“. „Me ei keelanud Krossi esinemist ära, vaid ootame teda saatesse pärast valimisi,“ ütles Tomberg.

Kross kinnitas, et kui Aunaste ta juulis saatesse kutsus oli ka juhtkond seda meelt, et enne 16. septembrit valimiseelseid piiranguid ei ole ja valitseb tavaline ajakirjandusvabadus. „Kuivõrd minu osalusega saade pidi eetrisse minema enne ETV juhtkonna kehtestatud piirangut, tekib küsimus, miks üldse piirangu alguse kuupäev on määratud?“ imestas Kross. „Kui minu suhtes kehtib eetrikeeld ka muul ajal, siis oleks huvitav teada kui kaua ja mis alusel. Samuti olen ma ajakirjandusvabadusest saanud seni aru nii, et meediakanalite juhtkond ei sekku ajakirjanike ja toimetajate vabadusse kutsuda saadetesse ja teha intervjuusid inimestega, kes nende arvates on sobivad.“

Pärast „eetrikeelust“ kuulmist helistas Kross Tombergile, et kuulda, milles asi. „Mulle ütles ta, et on vestluses juhatuse esimehe Margus Allikmaaga leidnud, et nad ei lase mind “süüdistuste vältimiseks” eetrisse,“ ütles Kross. „Ma arvasin, et jutud telefoniõigusest vaba Eesti avalik-õiguslikus televisioonis on keskerakondlaste välja mõeldud. Aga paistab, et erakondlik juhtimine ETV-s tõepoolest toimub, millest on muidugi kahju.“ Ta lisas, et soovitab riigikogul kaaluda avalik-õigusliku ringhäälingu juhtkonnale kehtestada erakonda kuulumise keeld.

Aunaste tõdes, et kui ta suve alguses Krossile ettepaneku tegi, ei teadnud ta, et Kross linnapeaks kandideerib. „Kui telemajas tema nõusolekust rääkisin, siis ütlesid kõik mehed, mitte ükski naine, et ta  teeb seda ainult sellepärast, et valimised lähenevad,“ meenutas Aunaste ja võttis seepeale kõne Tombergile, et üle küsida, kas Krossi esinemine saates enne 16. septembrit on võimalik. Pole probleemi, vastas Tomberg. „Selles õndsas teadmises elasin terve suve ja nüüd öeldakse mulle kolm päeva enne saate salvestamist, et avakülaline pole lubatud! Et ma ei tohi teda saatesse kutsuda, kuna kõigile kandidaatidele tuleb anda võrdsed võimalused. Et pool tundi eetriaega annab talle teiste ees eelise,“ imestas Aunaste. „Miks siis üldse pannakse ajalised piirid? Milleks üldse see keeluaeg, mil poliitikud saavad sõna vaid viieks minutiks ja valijatel tuleb teha otsus lipsu värvi või diktsiooni järgi? Tulgu ja rääkigu armastusest, kalapüügist, minu pärast kasvõi poliitikast, aga antagu neile selleks aeg ja valijatel võimalus poliitikuid tundma õppida!“

Tomberg selgitas, et rahvusringhäälingul on vastu võetud kohalike valimiste kajastamise kord, kus muuseas kirjas, et enne valimisi ei lubata poliitikuid eetrisse, kui see pole just möödapääsmatu või poliitik annab ekspertarvamust. „Kui keegi soovib nii vahetult enne keeluaja algust rääkida armastusest, siis see pole möödapääsmatu juhtum,“ leidis Tomberg. Ta tõi näiteks, et Viljandi linnapeaks kandideeriva Ando Kivibergi pärimusmuusika teemaline saade jõuab Vikerraadio eetrisse ka alles pärast valimisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles