Mikser: inimesed tuleb poliitikatüdimusest lahti raputada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu kutsus kõiki 20. oktoobril valima minema või koguni ise kandideerima, sest igaühe võimuses on muuta oma kodukoht paremaks ja elamisväärsemaks paigaks.

«Anna oma hääl tublile ja tuttavale kandidaadile, julgele visioonile, meelepärasele maailmavaatele, usaldusväärsele erakonnale või valimisliidule! Veel parem – võta ise vastutus oma kodukoha ja kogukonna juhtimise eest! Sea end kandidaadina üles ja ära karda, kui võimu külge klammerdujad Sind hirmutada püüavad,» seisab eile õhtul Türil vastu võetud avalduses.

«Iga linn ja iga vald Eestis väärib parimat. Halvad juhid valitakse nende heade inimeste poolt, kes usuvad, et neist midagi ei sõltu ja kes jätavad valimistel osalemata. Seepärast ära jäta kasutamata võimalust astuda esimene samm parema, targema, hoolivama Eesti poole. Muutus on võimalik - täna Sinu kodukohas, homme kogu Eestis!»

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri sõnul on demokraatiale üheks suuremaks ohuks see, kui inimestes tekib tunne, et nende häälest nagunii midagi ei sõltu. Uskumus, et riiki, linna või valda juhitakse võimulolijate suva, mitte valijate ootuste ja soovide kohaselt, viib võõrandumiseni, rõhutas Mikser.

«Poliitikatüdimusest ja –väsimusest lahti raputamiseks tuleb ületada võõrandumine poliitikast kui millestki olemuslikult räpasest, kuhu on parem oma nina mitte pista,» lausus Mikser. Vastutust võõrandumise ületamise eest kannavad  koos valijatega ka  erakonnad, valimisliidud ja kandidaadid, lisas sotsiaaldemokraatide juht.

Tema kinnitusel ei tähenda esindusdemokraatia seda, et valijatelt saadud mandaat annaks valituile õiguse langetada järgneva nelja aasta jooksul otsuseid valijate eest. «Valitutel on kohustus valijaid kuulata ja kuulda võtta, nendega nõu pidada ja neilt nõu küsida,» märkis Mikser.

Sotsiaaldemokraatide kinnitusel on meist igaühe võimuses muuta nii kohalikku kui üleriigilist poliitikat hoolivamaks, ausamaks ja avatumaks.  Seda saab teha nii poliitilises otsustusprotsessis ise kaasa lüües kui ka väljendades kodaniku ja valijana nõudlikkust nende suhtes, kes on valitud otsuseid langetama ja ellu viima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles