Riigikogu juhatus ei saa Sibulat välja vahetada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi valimised on ammu läbi, siis kired eurovalimiste ümber ei vaibu.
Kuigi valimised on ammu läbi, siis kired eurovalimiste ümber ei vaibu. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kuigi Keskerakond taotleb riigikogu juhatuselt vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula väljavahetamist, on see seaduse kohaselt hoopis valimiskomisjoni enda pädevuses.

Vastavalt riigikogu valimise seadusele valib vabariigi valimiskomisjon ise oma liikmete hulgast komisjoni esimehe ja aseesimehe, ütles riigikogu esimees Ene Ergma  Postimees.ee'le. Selline kord on seadusesse sisse kirjutatud, et tagada valimiskomisjoni sõltumatus.

Vabariigi valimiskomisjoni aseesimehe Alo Heinsalu sõnul ei ole nad seni arutanud Heiki Sibula tagasi kutsumise küsimust. Samuti kinnitas ta, et tema teada ei ole komisjonil lähipäevil ka kavas seda teemat puudutada. Seni pole komisjon oma esimehega rahulolematult erakonnalt ka ühtegi avaldust saanud.

«Üldjuhul arutab valimiskomisjon läbi kõik küsimused, mis teda puudutavad,» vastas Heinsalu küsimusele, kas vastava taotluse laekumisel on kavas seda ka arutada. Milline võiks olla komisjoni otsus, ei soostunud Heinsalu pakkuma. «Valimiskomisjon on kollegiaalne organ ja ma ei tahaks sel teemal spekuleerida,» sõnas ta.

Keskerakonda kuuluv riigikogu aseesimees Jüri Ratas kinnitas Postimees.ee'le, et juhatus pole tema erakonna taotlust veel arutanud.  «Eks seda peab juhatus arutama, aga minu teada ei ole see päris nii, et juhatus saab seda [valimiskomisjoni esimehe väljavahetamist - toim] teha,» ütles Ratas. Oma isiklikku seiskohta ei soostunud Ratas ütlema, viidates sellele, et pöördumine on saadetud riigikogu juhatusele.

Juba 15 aastat valimiste korraldamisega seotud Heinsalul ei tulnud meelde ühtegi varasemat juhust, kus komisjoni tegutsemisajal oleks keegi välja vahetatud. «Kui komisjoni tegutsemistähtaeg on läbi, siis on mõningatel juhtudel komisjonis esindatud organisatsioonid esitanud uue liikme,» lisas ta.

Praegu kuulub vabariigi valimiskomisjoni seitse liiget, kes esindavad valitsusest sõltumatuid riigiasutusi. Komisjoni tööd juhib riigikogu kantselei direktor Heiki Sibul, tema asetäitjaks on õiguskantsleri kantselei direktor Alo Heinsalu. Komisjoni kuuluvad veel Tallinna ringkonnakohtu kohtunik Meelike Aava, Harju maakohtu kohtunik Meelis Eerik, riigikantselei Riigi Teataja osakonna juhataja Jüri Heinla, riigikontrolli nõunik Ülle Madise ja riigiprokurör Jaan Naaber.

Selline apoliitilise valimiskomisjoni süsteem kehtib Heinsalu sõnul viimased kümmekond aastat. Enne seda oli vabariigi valimiskomisjon paarikümne liikmeline ning moodustati regionaalsel põhimõttel.

Valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul viibib korralisel puhkusel ja temalt ei õnnestunud Postimees.ee'le kommentaari saada.

Keskerakond pöördus riigikogu juhatuse poole taotlusega kutsuda oma ametist tagasi vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul, sest partei hinnangul pole komisjon suutnud seaduspäraselt korraldada Euroopa parlamendi valimisi. Erakonna peasekretäri Priit Toobali on Sibul oma ametis läbikukkunud ja peaks tagasi astuma.

Toobali arvates pole valimiskomisjon teinud kõike endastolenevat Euroopa Parlamendi valimiste korrektseks ja edukaks läbiviimiseks ning õhku on jäänud kümneid vastuseta küsimusi nii eelhääletamise, e-hääletamise kui valimisööl toimunu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles