Tsahkna püüab Tartus IRLile valimisvõitu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi Tartu juhatus kinnitas Tartu linnapea kandidaadiks Margus Tsahkna 
(IRLi logo taustal).
IRLi Tartu juhatus kinnitas Tartu linnapea kandidaadiks Margus Tsahkna (IRLi logo taustal). Foto: Margus Ansu

Lisaks Tallinnale tõotab pinevaks kujuneda valimisvõitlus Tartus, kus sotside ning Isamaa ja Res Publica Liidu linnapeakandidaadi valik hakkab mõjutama teisi võimulepürgijaid.
 

Pärast varasemat põhjalikku tüli õnnestus eile õhtul kiirelt, konsensuslikult, riigikogu spiikri Ene Ergma ettepanekul IRLi Tartu juhatusel kinnitada Tartu linnapea kandidaadiks Margus Tsahkna.

Vastuolud piirkonnas on kestnud terve suve, võimuvõitluse juured ulatuvad veelgi kaugemale, kui Tartu piirkonna juht Peeter Laurson kaotas juhatuse usalduse, sest ei soostunud valimistoimkonda moodustama, ning kutsuti kokku erakorraline üldkogu, kus valiti uus juhatus, mille liikmeks ka Laurson sai.

Eile õhtul oli valik Laursoni ja Tsahkna vahel. Laurson jäi nimekirja esinumbriks, Tsahkna linnapeakandidaadina teiseks. Tsahkna oli IRLi juhi Urmas Reinsalu selge soosik. Rein­salu veenis mõne nädala eest Tsahknat, et ta hoolimata pingetest Tartu mõnede erakonnaliikmete vahel siiski soostuks riigikogu liikme ja sotsiaalkomisjoni juhina linnapeaks kandideerima, sest IRL loodab Tartus valimisvõidu peale.

Millest selline usk ja uljus? «Suvel kaks ja pool nädalat Tartu turul ema talu maasikaid müües ja inimestega otse suheldes sai selgeks, et Tartu on olnud küll hästi juhitud, aga seisak hakkab tekkima. Muutusi on tarvis,» põhjendas Tsahkna, kes erinevalt Tallinna linnapeast, kes täna asub oma aia sibulaid Lasnamäe turul jagama kena naeratuse eest, müüb ema maasikaid Tartu turul igal suvel.

Eilse õhtu otsust ootas pinevusega ka MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik (VIK). Nimelt sobinuks neile ideaalselt, kui IRLi linnapeakandidaadiks oleks osutunud Laurson, mitte Tsahkna, kuna viimase Laari-aegse vana isamaalase taust võtab nende hinnangul selgelt ära potentsiaalseid VIKi hääli. 2009. aasta kohalike omavalitsuste tulemused toetavad nende kartusi – Tsahkna poolt hääletas Tartus 3988 tartlast, Laursoni poolt 479 inimest.

Kuigi eile tulid ERRi tellimusel TNS Emori värsked küsitlustulemused, pole nende seas eraldi Tartu toetusprotsente, kuna uuringufirma paneb Tartu puhul kolme kuu kaalutud keskmise pealt toetusnumbrid kokku. Üks kord saame enne valimisi veel siiski seisust Tartus aimu, kuna järgmine Tartu toetusnumber tuleb septembris.

Juulis oli Tartus aga 23 toetuspunktiga populaarseim Sotsiaaldemokraatlik Erakond. «See teeb meile mõistagi heameelt! Tartus, nagu mitmel pool mujalgi, on pikalt võimul püsinud üks erakond, kes on hakanud end ammendama,» ütles eile Postimehele sotside juht Sven Mikser. «Ühe erakonna liigne domineerimine toob paratamatult kaasa teatava stagnatsiooni. Oma värskete ideede ja lahendustega pakuvad sotsiaaldemokraadid Reformierakonnale selget alternatiivi.»

Sotsidele järgnesid Reformierakond ja IRL paarikümne, Keskerakond kümmekonna punktiga. Sotsiaaldemokraadid pööravad oma programmis suurt tähelepanu linnakeskkonna parandamisele, aga ka hoolekandeteenuste arendamisele ja põhikoolilaste ranitsatoetuste sisseseadmisele.

Reformierakond on üsna rahulik, leides, et praegused toetuspunktid näitavad valitsevale võimule piisavat toetust ja lubavad järgmiseks neljaks aastaks linlastele kapaga head juurde – näiteks 100 kilomeetrit kõnni- ja jalgrattateid, nimetades ise seda lubadust ka suureks väljakutseks, kuna ambitsioonikas kilomeetrite hulk moodustab ligi kolmandiku praegusest kõnniteevõrgust.

Samuti lubatakse korrastada koolihooneid ja rajada Raadile kultuurilinnak. «Tartu on ideaalne linn jalgsi ja rattaga liikumiseks. Seetõttu keskendume järgmisel neljal aastal kõnni- ja jalgrattateede rajamisele – neid on kavas ehitada ja renoveerida 100 kilomeetri ulatuses. Juurde tuleb spordi- ja mänguväljakuid ning istepinke parkidesse ja teede äärde,» tutvustas erakonna plaane Tartu piirkonna esimees, linnapea Urmas Kruuse.

Keskerakonna Tartu piirkonna esimees Aadu Must on erakonna kandidaat volikogu esimehe kohale, Keskerakonna linnapeakandidaat Tartus on Aivar Riisalu. Must leidis, et Tartu valimised on seni erinenud seetõttu, et valijaskond on keskmistest haritum ja tühja kõminat on vähem.

«Võin ka öelda, et linnavolikogu on suutnud erinevatest parteiliinidest hoolimata üsna konstruktiivset koostööd teha, kuigi viimase kahe aasta jooksul on meilgi euroopalikud tavad vahel kaduma hakanud,» ütles Must. «Ja vahel jääb ka tunne, et Tartut ei juhita enam siit, Emajõe kaldalt, vaid ikka Tallinnast.»

Üksikkandidaadile annaks Tartus TNS Emori küsitluse kohaselt hääle 16 ning valimisliidule neli protsenti vastanuist. Sama paljud toetaksid ka erakonda Eestimaa Rohelised, mis plaanib valimistele minna valimisliidus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles