Linnavolinik Trei: tasuta ühistranspordi vastu on piisavalt näiteid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buss Tallinnas.
Buss Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Linnavolikogu IRL-i fraktsiooni liikme Reet Trei sõnul pole tasuta ühistransport jätkusuutlik ning selle vastu on piisavalt näiteid.

Tark õpib teiste vigadest, rumal ainult enda omadest. Miks ei võiks Tallinn kuuluda tarkade hulka ning õppida teiste kogemustest, et tasuta ühistransport ei ole jätkusuutlik, küsib Trei.

«Pidevalt on Tallinnale eeskujuks toodud 74 000 elanikuga Hasselt Belgias,» ütles linnavolikogu liige. «Sealne juhtkond on aga pidanud tõdema, et tasuta ühistransport käib linnale üle jõu, ning sellest sootuks loobuma.»

«Näite saame ka Helsingilt, kus samuti räägiti tasuta ühistranspordi võimalikkusest. Seal aga selgus analüüsidest, et tasuta ühistranspordiga sõidaksid pigem tänased jalakäijad ning jalgratturid kui autojuhid. Tallinnas tehti analüüside asemel küsitlus, millest selgus, et inimesed tahavad tasuta asju,» tõdes Trei.

«Võrdluseks võib tuua arvud: Hasseltis kulus sel aastal «tasuta» transpordi ülalpidamiseks 1,8 miljonit eurot, samal ajal, kui Tallinnal jääb ainuüksi piletitulu saamata aastas 14 miljonit. Napi 1,2 protsendilise kasvu eest taolist raha välja käia ei ole kuidagi õigustatav,» lisas volinik.

«Kui me siiani oleme pidevalt kuulnud Hasselti positiivsest eeskujust, miks ei võiks me järgida seda lõpuni? 16 aastat kestnud ning nüüd katkestatud projekt peaks andma ka Tallinnale piisavalt mõtteainet,» nentis Trei.

Hasselt teatas käesoleva aasta aprillis, et loobub tasuta ühistranspordist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles