Saar: inimesed ei usu enam valitsusparteide juttu õhulossist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar
Indrek Saar Foto: Jüri Rüsülainen/Valgamaalane

Inimeste usk valitsuserakondade lubatud õhulossi saabumisse on vähenemas, samas on suurenemas lootus erakonnamaastiku taas avanemisele, leidis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretär Indrek Saar augustikuist erakondade toetusuuringu tulemust kommenteerides.

«Kõige positiivsem on see, et eelistust mitteomavate inimeste osakaal on vähenenud,» ütles Saar Postimehele. «Inimeste lootus sellesse, et demokraatia toimib, on tagasi tulnud. Eks see ole enne valimisi ka loogiline, aga ma loodan, et see on natukene pikem trend.»

Sotsiaaldemokraatide edu võrreldes valitsuskoalitsiooniga annab Saare hinnangul tunnistust sellest, et inimesed usuvad üha vähem juttu õhulossist, mis kunagi saabub, kui majandus kasvama hakkab, ja sellest kasvust osa saamisest. «Tegelikult oodatakse, et riik reaalselt olemasolevate võimaluste raames oluliselt rohkem oma nägu inimeste poole pööraks ja aitaks ka neid, kel täna väga keeruline toimetulekuga,» rääkis Saar.

Väikeparteide toetuse kasvu pidas Saar väga loogiliseks. «Kui me vaatame, mida rahvakogu ju konstanteeris ja mida erinevad arvamusliidrid ja sihtrühmad on välja öelnud, siis see ootus, et erakonnamaastik ei oleks niivõrd suletud, nagu ta viimastel aastatel on olnud - tänu sellele, et kaks suuremat erakonda on selleks seadusandlikult kõik teinud – see on vastureaktsioon sellele, et üritatakse põlistada kartellimaastikku. Ma loodan, et inimesed, kes ei ole sellega nõus, teevad oma valiku ja igal juhul on hea, et on olemas poliitilised jõud, mis inimeste valikuid esindavad. Et inimesed ei loobuks täielikult uskumast, et riik üldse toimib,» rääkis SDE peasekretär.

Augustis toetas parlamendierakondi kokku seitse protsenti vähem inimesi kui juulis, samas kui kahe parlamendivälise erakonna toetus tõusis valimiskünnise lähedale, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori üle-eestilisest 869 vastajaga küsitlusest.

Kõige populaarsemad erakonnad olid opositsiooni kuuluvad Keskerakond (26 protsenti) ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (25 protsenti). Koalitsioonierakondadest oli populaarsem Reformierakond 20-protsendise toetusega, Isamaa ja Res Publica Liidu toetus oli 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles