Suurparteid kaotasid populaarsust, parlamendivälised kosusid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Augustis toetas parlamendierakondi kokku seitse protsenti vähem inimesi kui juulis, samas kui kahe parlamendivälise erakonna toetus tõusis valimiskünnise lähedale, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori üle-eestilisest 869 vastajaga küsitlusest.

Ka augustikuus olid kõige populaarsemad erakonnad opositsiooni kuuluvad Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Kui homme saaks riigikogu valida, annaks oma hääle Keskerakonnale 26 protsenti valijatest, mis on kahe protsendipunkti võrra vähem kui juulikuus, teatas ERRi uudisteportaal.

Napilt jäi Keskerakonnast maha teine opositsioonipartei, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kel oli toetajaid 25 protsenti (võrreldes juuliga üks protsendipunkt vähem).

Koalitsioonierakondadest oli populaarsem Reformierakond 20-protsendise toetusega, kuid kuu varasemaga võrreldes langes nende toetus nelja protsendipunkti võrra. Teise koalitsioonipartei, Isamaa ja Res Publica Liidu toetus oli 14 protsenti ehk kuu varasemaga võrreldes ei muutunud.

Suurte parlamendiparteide toetuse kukkumise kõrval kasvas augustis toetus parlamendivälistele erakondadele. Sel nädalal riigikogu erakondade järelevalvekomisjonilt pankrotihoiatuse saanud Rohelisi toetas augustis viis, Konservatiivset Rahvaerakonda neli ja Iseseisvusparteid kaks protsenti vastanutest.

«Kodanike eelistusi jagus seekord rohkem ka väiksematele erakondadele, mis on lihtsalt mõningane ja nähtavasti hetkeline alternatiivne valik palju kritiseeritud suurerakondadele,» hindas tulemusi Emori uuringuekspert Aivar Voog.

Kahe opositsioonipartei kogutoetus augustis oli 51 protsenti ning võimuliidu erakondadel 34.

Emor küsitles rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellimusel 869 valimisealist kodanikku vanuses 18+ nende kodudes. Emor esitab andmed vaid neist vastajatest, kel on olemas erakondlik eelistus. See muudab reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Augustis oli «ei oska öelda» osakaal 41 protsenti, mis on viie protsendipunkti võrra väiksem kui juulis.

Laupäeval avalikustab rahvusringhääling erakondade toetused kohalikke valimisi silmas pidades nii üle-eestiliselt kui ka Tallinnas-Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles