ERJK taunis Põhja-Tallinna juhtide reklaame

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammemäe kepikõnnikampaania reklaam
Stroomi ranna hoonel.
Tammemäe kepikõnnikampaania reklaam Stroomi ranna hoonel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) pidas taunitavaks augusti algul tänavatele ilmunud ja palju kõneainet tekitanud Põhja-Tallinna linnaosa juhtide poliitilisi reklaame, mida rahastati linnaosavalitsuse eelarvest.

Järelevalvekomisjon arutas täna Tallinna volikogu revisjonikomisjoni esimehe, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Madis Kübara avaldust, kus ta palus hinnata, kas Põhja-Tallinna linnaosa keskerakondlasest vanema Karin Tammemäe ning tema asetäitja, samasse erakonda kuuluva Priit Kutseri fotodega plakatite avaldamise puhul on tegu Keskerakonna varjatud annetusega või mitte.

Komisjoni liikmed väljendasid riigikogu pressitalituse teatel seisukohta, et taolisel moel poliitilise reklaami tegemine on taunitav ning et selline tegevus on peamiselt poliitilise kultuuri küsimus. Komisjon vastab Kübara avaldusele lähipäevil ja lisaks pöördutakse ka põhiseaduskomisjoni poole ettepanekuga reguleerida seaduses poliitilise reklaami mõiste ja sisu.

Kübar pöördus kontrollikomisjoni poole kahe nädala eest, leides, et Kutseri ja Tammemäe reklaamplakatite näol on tegu avalikest vahenditest rahastatud valimiskampaaniaga, mis on vastuolus põhimõttega, mille kohaselt peavad erakonnad tagama oma kulude seaduslikkuse ja läbipaistvuse.

Tema hinnangul on keskerakondlased segi ajanud linna ja partei rahakoti ning rikkunud seadust. Seejuures nimetas ta absurdseks Põhja-Tallinna linnaosa valitsuse selgitust, et linnaosavanema ning tema asetäitja plakatid on üles pandud inimeste informeerimiseks linnaosas toimuvast.

«Oma isikliku valimiskampaania peaks kinni maksma Kutser ja Tammemägi või Keskerakond, mitte aga tallinlased. Antud reklaamide avaldamise näol on tegemist materiaalse hüvega tingimusel, mis ei ole kättesaadav teistele isikutele ning on oma olemuselt vastuolus erakonnaseadusega,» leidis Kübar, kes soovis komisjonilt hinnangut, kas Sõle tänava koolimaja ning Stroomi rannahoone seinale ilmunud reklaamide avaldamise puhul on tegu Keskerakonna varjatud annetusega või mitte.

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar on samas avaldanud arvamust, et on ennatlik nimetada linna püstitatud poliitikute plakateid valimiskampaaniaks.

Kohalike volikogude valimised toimuvad 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles