Valija suvekool 3: «Parim king, vali mind!»

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Jakobson
Mari-Liis Jakobson Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lisaks künnise kalkuleerimisele ja kandidaatide eetikaküsimustele tuleb valijal langetada veel ka sisuline valimisotsus, märgib Tallinna Ülikooli politoloog Mari-Liis Jakobson.

Valija Suvekool - Parim king, vali mind! from Tallinna Ülikool on Vimeo.

Hääl tuleb ju anda konkreetsele kandidaadile, mitte erakonnale või valimisliidule. Kuidas siis leida see ainus ja õige?

Valijakäitumise seletamiseks on loodud mitmeid teooriaid. Näiteks sotsialiseerumisteooria väidab, et valimiseelistuse kujundab see, mida arvavad kandidaatidest või erakondadest meile olulised inimesed ja meedia. Ratsionaalse valiku teooria näeb ette, et valija võrdleb valimisprogramme ning valib neist endale kõige kasulikuma. Päevakorraseade teooria ütleb, et valimised võidab erakond, kes püstitas avalikkuse jaoks kõige olulisema teema ja lubas selle alaseid lahendusi; poliitökonoomiateooria aga, et juhul, kui majandusseis valimiste ajal hea on, valitakse tagasi eelmine valitsus.

Praktikas ükski neist eraldi võetuna valijakäitumist ei seleta, valimisotsus sünnib reeglina mitme mõjuri kombinatsioonist. Ka käesolevas videos on välja pakutud n-ö soovitused valijale, mis kombineerivad erinevaid teooriaid, kuigi põhiliseks aluseks on ratsionaalse valiku teooria. Ent erinevalt klassikalisest ratsionaalse valiku teooriast julgustab see valijat lähtuma mitte individuaalsest kasust, vaid kogukonna hüvest. Lisaks maailmavaatele julgustab video mõtlema ka sellele, mis tüüpi poliitikuid kohalik omavalitsus vajab, kas neil on ka võimekust valitseda järgmised neli aastat, ning millise hinnaga nad seda teevad.

Oktoobrikuiste valimiste eel panid Postimees, Tallinna Ülikool ja Eesti Noorteühenduste Liidu Varivalimised seljad kokku ning alustasid projekti «Valija suvekool». Suvekooli kümmekonnas videoklipis antakse sügisel valima minejaile lihtsaid, selgeid ja loogilisi nõuandeid.

Kes on peibutuspart? Millega valimistel arvestada ning kas valida erakonda, valimisliitu või üksikkandidaati? Kuidas valimislubadusi lugeda ning millist kandidaati võib usaldada? Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi politoloogide mõtted ja soovitused on peagi kõigile kättesaadavad. Jutuks tulevad teemad, mille peale ehk igapäevaselt ei mõtlegi, kuid mille tulemusel sünnivad omavalitsustes üht- või teistsugused ning vahel ka üpris ootamatud valimislahendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles