Kohalike valimiste kandidaate ja valimisliite saab registreerida kolmapäevast

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Reuters / Scanpix

Vabariigi valimiskomisjon andis täna teada, et kandidaate ja valimisliite saab hakata valimisteks registreerimiseks esitama 21. augustist.

Esitamine toimub seejärel kolme nädala jooksul ja see lõpeb 10. septembril kell 18 õhtul. Valimisliitude registreerimiseks esitamine lõpeb viis päeva varem, 5. septembril kell 18. Valimisliite ja kandidaate registreerivad valla ja linna valimiskomisjonid.

Esmakordselt tuleb valimisliidu moodustajatel sõlmida seltsinguleping, mis reguleerib liikmete omavahelisi suhteid. Valimisliidu registreerimiseks esitamise teatise juurde tuleb lisada leping, mille näidis on kättesaadav Vabariigi Valimiskomisjoni kodulehel. Seltsingulepingu kohustust varasemalt ei olnud ja seega tuleks sellele eriti tähelepanu pöörata. Lisainfot jagavad ka valla- ja linnasekretärid.

Valida saab üksnes elukohajärgse ringkonna kandidaati

20. septembriks koostab Siseministeerium valijate nimekirjad. Seejuures tuleb arvestada, et elukoha aadressiandmetes pärast seda tehtud muudatusi valijanimekirjade koostamisel arvesse ei võeta. Hääleõiguslik isik saab valida üksnes oma elukohajärgses valimisringkonnas üles seatud kandidaatide vahel.

Valimispäev on pühapäev, 20. oktoober. Eelhääletamine algab maakonnakeskuse jaoskondades 10. oktoobril ja lõpeb 13. oktoobril. Seal saavad hääletada kõik valijad sõltumata oma registrijärgsest elukohast. 

14.kuni 16. oktoobrini on eelhääletamiseks avatud kõik jaoskonnad. Igas vallas ja linnas on vähemalt üks jaoskond, kus saab hääletada ka väljaspool oma elukohta. 10. kuni 16. oktoobrini on võimalus elektrooniliselt hääletada.

Valimispäeval, 20. oktoobril toimub elukohajärgses jaoskonnas hääletamine, samuti on võimalik hääletamiskasti koju tellida kas telefoni või kirjaliku taotluse esitamise teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles