Riigikohtul on aega Keskerakonna kaebust vaagida 2. juulini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised 7. juunil 2009.
Europarlamendi valimised 7. juunil 2009. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Riigikohtul on 2. juulini aega vaagida Keskerakonna kaebust Tallinnas, Valgamaal ja Võrumaal europarlamendi valimistel antud vaidlusaluste häälte kohta.

Keskerakonna täpsustatud kaebus jõudis riigikohtusse 19. juunil. Sellest ajast alates peab kohus kaebuse läbi vaatama seitsme päeva jooksul, kuid arvesse lähevad vaid tööpäevad. Seega on riigikohtul kaebuse läbivaatamiseks aega 2. juulini.

Riigkohtu pressiesindaja Mailin Aasmäe ütles BNSile, et põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium ei ole veel paika pannud, millal kaebust vaagima hakatakse.

Kui Keskerakonna eelmise samasisulise kaebuse otsustas riigikohus parteile tagastada, kuna kolleegiumi hinnangul polnud selles piisavalt välja toodud, kuidas valimiskomisjoni vaidlustatud otsused rikuvad kaebuse esitaja õigusi, siis uuesti esitatud kaebuses on olulisi täpsustusi.

«Kaebuse esitaja on seisukohal, et valimiskomisjoni vaidlustatud otsused mõjutavad hääletamistulemusi valimistel antud häälte arvulisel jaotumisel. Ainuüksi valimistulemuste häälte jagunemise arvulise õigsuse osas on kaebuse esitajal kui valimistel osaleval erakonnal põhjendatud huvi ning seetõttu rikuvad vaidlustatud otsused kaebuse esitaja subjektiivset õigust teada endale ja teistele valimistel osalenutele antud täpset häälte arvu,» märgib Keskerakond muuhulgas.

Keskerakond leiab, et kuna valimiskomisjoni vaidlustatud otsused mõjutavad hääletamistulemusi valimistel antud häälte arvu osas, siis saavad vaidlustatud otsused arvestades valimistulemuste tasavägisust mõjutada ka valimist tulemusena jaotatavate mandaatide jaotumist.

«Seega rikuvad vaidlustatud otsused kaebuse esitaja subjektiivset õigust saada oma nimekirjas kandideerivate liikmete kaudu mandaate vastavalt õiguspärastele valimistulemustele,» kirjutab erakond riigikohtule saadetud kaebuses.

Keskpartei on kindel, et valimiskomisjoni vaidlustatud otsused rikuvad nende õigusi ning neil on õigus valimiskomisjoni vaidlustatud otsustele esitada kaebus riigikohtusse.

Keskerakonna kaebus puudutab keskvalimiskomisjoni 13. juuni otsuseid, millega tunnistati kehtivaks vaidlusalused hääled Tallinnas Mustamäel, Valgamaal Palupera vallas ning Võrumaal Urvaste vallas.

Keskvalimiskomisjon otsustas 13. juunil tunnistada kehtivaks 137 Palupera valla teises valimisjaoskonnas antud hääletussedelit, Tallinnas Mustamäel 79. valimisjaoskonnas antud 48 hääletussedelit ning Võrumaal Urvaste vallas kodus hääletanud valijate 16 hääletussedelit, millel puudus teine pitsatijäljend.

Riigikohtul on aega kaebuse arutamiseks ja otsuse langetamiseks seitse tööpäeva alates kaebuse saamisest.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal on varem öelnud, et keskvalimiskomisjoni otsus on selgelt seadusevastane, kuna Euroopa Parlamendi valimise seadus sätestab selgelt ja ühemõtteliselt, et kehtetuks tunnistatakse hääletamissedel, millel ei ole jaoskonnakomisjoni pitsati kaht jäljendit. Toobali sõnul ei saa seda seaduse punkti mingi loogika alusel kaheti mõista ega tõlgendada.

Keskvalimiskomisjoni esimees Heiki Sibul on BNSile öelnud, et Keskerakonna riigikohtule esitatud kaebus valimistulemusi ei mõjuta, sõltumata sellest, millise otsuse riigikohus langetab.

Europarlamendi valimiste ametlikud tulemused tuleb välja kuulutada hiljemalt 20 päeva pärast valimiste toimumist ehk 27. juuniks.

Keskvalimiskomisjon kinnitas 13. juunil Euroopa Parlamendi valimiste lõplikud hääletamistulemused. Keskerakond sai 103 542, üksikkandidaat Indrek Tarand 102 520, Reformierakond 60 902, Isamaa ja Res Publica Liit 48 515 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond 34 543 häält.

Praeguste tulemuste järgi sai Keskerakond europarlamendi valimistel kaks, Reformierakond ühe, Isamaa ja Res Publica Liit ühe ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond ühe mandaadi. Europarlamenti sai ka Indrek Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles